Podłoga w kuchni na lata - z jakiego materiału?

KK
11.09.2019 10:36
Podłoga w kuchni powinna być odporna na wodę i uszkodzenia mechaniczne. Obowiązkowo powinna też być łatwa do utrzymania w czystości. Przygotowaliśmy dla Was materiały na wykończenie podłogi kuchennej, które cieszą się największą popularnością.

Jaka powinna być podłoga w kuchni?

Podłoga w kuchni, szczególnie podczas przygotowywania posiłków narażona jest na intensywne użytkowanie. Zdarza się wylać na nią tłuszcz, wodę, mleko, czasami spadnie nóż, garnek czy rozbije się jajko. Wybierając materiał na podłogę najważniejszą kwestią powinna być łatwość jego sprzątania, ale też odporność na zaplamienia, zarysowania i stłuczenia.

Kuchenna podłoga nie powinna też odznaczać się stylem od reszty mieszkania i być przyjemna dla bosych stóp. Przy jej wyborze powinniśmy zwracać uwagę na kwestię praktyczne i estetyczne. Wybór podłogi do kuchni to przecież decyzja na lata, przygotowaliśmy listę najchętniej wybieranych przez Was materiałów, ich zalety i wady.

Panele winylowe w kuchni

Panele winylowe są bardzo łatwe do utrzymania w czystości, odporne na zabrudzenia, ale też antypoślizgowe i antystatyczne. Doskonale sprawdzą się w mieszkaniach, gdzie ktoś z domowników ma alergię, bądź astmę. Warto podkreślić, że winylowy materiał zapewnia komfort i ciepło, doskonale sprawdzi się na ogrzewaniu podłogowym. 

Panele winylowe w kuchniPanele winylowe w kuchni Fot. Homebook, materiały partnera

Jeżeli chcesz poznać cenę cynamonowych paneli kliknij w pierwszy produkt! 

Podłoga z paneli winylowych w kuchni będzie strzałem w dziesiątkę! To materiał odporny na wilgoć, nie chłonie wody i się nie odkształca. W pomieszczeniu, gdzie podłoga narażona jest na kontakt z cieczami to bardzo ważna kwestia. Producenci zadbali, by panele wykonane z winylu charakteryzowały się wysoką klasą ścieralności. Zapewnili również kupującym szeroki wybór wzorów i kolorów.

Płytki ceramiczne

Płytki ceramicznePłytki ceramiczne Fot. Homebook, materiały partnera

Płytki ceramiczne to jeden z najbardziej popularnych materiałów podłogowych w kuchni. Bez problemu dopasujemy je do niemal każdej aranżacji, w sklepach znajdziemy ogromny wybór wzorów, kolorów oraz wielkości w różnych przedziałach cenowych. Na uwagę zasługują płytki drewnopodobne, które wizualnie ocieplą kuchenny wystrój, a jednocześnie będą praktyczne i dużo bardziej odporne od standardowej drewnianej podłogi. Płytki odporne są na ścieranie i uszkodzenia, łatwe do utrzymania w czystości. Jakie mają wady? Są dość zimne, warto zainwestować pod nie w ogrzewanie podłogowe, są twarde, wszystko co upadnie na płytki na pewno się stłucze.

Gres w kuchni

Gres w kuchniGres w kuchni Fot. Homebook, materiały partnera

Gres to rodzaj płytek ceramicznych, bardzo trwałych. Polecamy wybierać gres szkliwiony, który nie wsiąka plam i nie wymaga impregnacji, w przeciwieństwie do swojego polerowanego odpowiednika. Płytki gresowe prezentują się elegancko są trwałe i piękne. Producenci dbają o szeroki wybór odcieni. Pamiętajmy jednak, że gres polerowany jest bardzo śliski, a podłoga z tego materiału naprawdę zimna.

Więcej o: