Futrzane koce - hit Instagrama

KK
30.09.2019 12:00
Za oknem coraz bardziej jesienna pogoda. Warto uzbroić się w kubek gorącej herbaty lub kakao i ciepły koc. Na szczególną uwagę zasługuję futrzane modele, które stały się hitem Instagrama.

Jaki powinien być idealny koc na jesień?

Idealny koc na jesień przede wszystkim powinien być duży, miękki i ciepły! Taki właśnie będzie najpopularniejszy koc Instagrama - futrzany. Obrońcy zwierząt oczywiście mogą spać spokojnie! Do wykonania futrzanej narzuty wykorzystano jedynie imitację futra, żadne zwierzątko nie ucierpiało, choć koc do złudzenia przypomina na przykład wilcze futro. Futrzany koc najczęściej wykonany jest z akrylu, połączonego z innymi tkaninami np. bawełną lub wełną. 

Futrzane koceFutrzane koce Fot. Homebook, materiały partnera, kolaż czterykąty

Futrzany koc najlepiej wybrać w odcieniu szarości - będzie uniwersalny, dopasuje się praktycznie do każdej aranżacji niezależnie od tego, czy będzie klasyczna czy skandynawska, nada wnętrzu styl chalett. Świetnie sprawdzą się także modele w odcieniach bieli, beżu oraz brązu. Koc o puszystej fakturze przełamie chłód każdej aranżacji. Koce z gęstego futrzanego materiału są mocne, łatwo się nie rozciągną, długo zachowują swój efektowny wygląd.

Jeśli jesteś miłośnikiem miękkich i bardzo puszystych tekstyliów, futrzany koc będzie dla ciebie strzałem w dziesiątkę. W sklepach znajdziemy także narzuty, które świetnie sprawdzą się jako ozdoba sypialni i praktyczna ochrona pościeli.

Na co zwrócić uwagę wybierając koc?

Futrzany kocFutrzany koc Fot. Homebook, materiały partnera

Kluczową kwestią jest gramatura materiału, z jakiego wykonany jest koc. Im jest ona większa, tym koc cieplejszy. 

Drugą kwestią jest wielkość. Koc nie powinien być zbyt mały. Najlepiej wybrać model o wielkości 170x200, dzięki czemu posłuży zarówno jako koc, jak i jako narzuta na łóżko czy kanapę.

Koniecznie zwróć też uwagę na wykończenie koca. Brzegi powinny być zakończone grubszym materiałem, bądź frędzlami, unikniemy w ten sposób strzępienia.

Więcej o: