Deski do krojenia: Drewniane i kamienne długo posłużą w kuchni

Przedstawiamy piękne i solidne deski do krojenia: drewniane, kamienne i składane z tworzywa sztucznego. To już nie tylko niezastąpione gadżety kuchenne pani domu. Teraz pięknie ozdobią strefę przygotowywania posiłków.

Wiele dzisiejszych desek do krojenia spełnia nie tylko funkcję użyteczną, ale także dekoracyjną. Pojedynczo lub w grupie zdobią ściany i blaty w kuchni. Dlatego wybraliśmy dla was wyłącznie te, które sprawdzą się i do krojenia, i w roli drobnej dekoracji. To deski do krojenia drewniane, kamienne i składane z tworzywa sztucznego, o różnych wzorach i barwach.  

Deski do krojenia z litego drewna: Są piękne i trwałe

Drewniana deska do krojenia.Drewniana deska do krojenia. Fot. Shutterstock

Najpiękniejsze są szczególnie deski do krojenia o nieregularnych kształtach, z sękami i śladami naturalnej formy drewna. Mają jednak swoje wady. Nie są odporne na wodę, dlatego nie nadają się do mycia w zmywarce. Jak je czyścić? Najlepiej solą kuchenną i sokiem z cytryny. Raz na jakiś czas dobrze też konserwować je specjalnym olejem - drewno dłużej zachowa wtedy piękną strukturę. 

Oto więcej drewnianych i bambusowych desek do krojenia

Deski do krojenia z kamienia oraz imitujące twarde surowce

To modne deski do krojenia, o pięknej formie: nieregularnej, dopracowanej w każdym calu. Najpopularniejsze są marmurowe, odporne na zniszczenia, a także granitowe oraz z kamiennego łupka. Można również znaleźć produkty z innych twardych surowców lub upodobniające się strukturą do kamienia. Deski do krojenia z kamienia pięknie wyglądają na stole, spełniając rolę tacy do serwowania przekąsek. 

Deska do krojeniaDeska do krojenia Fot. shuttterstock

Składane deski do krojenia w różnych kolorach

Składane deski do krojenia wykonane są z tworzywa sztucznego, często z polipropylenu. Największą ich zaletą jest możliwość złożenia krawędzi, co ułatwia przesypywanie pokrojonych produktów. Takie deski do krojenia mają też elementy antypoślizgowe na spodzie i zawieszki, dzięki którym mogą być kolorową dekoracją ściany przy blacie kuchennym.

Składane deski do krojenia Joseph JosephSkładane deski do krojenia Joseph Joseph Fot. Joseph Joseph

Jak usunąć przykry zapach z deski do krojenia?

Nieprzyjemny zapach z deski do krojenia można usunąć za pomocą soli kuchennej i cytryny. Należy ją natrzeć tymi produktami w podanej kolejności i pozostawić na dłuższą chwilę. Następnie dokładnie umyć płynem do mycia naczyń ( dobrze jest też go wymieszać dodatkowo z octem - usunie przebarwienia), spłukać, porządnie wytrzeć i pozostawić do wyschnięcia. Pamiętaj! Drewnianej deski do krojenia nie powinno się suszyć na słońcu i kłaść na grzejniku, ponieważ mogłaby popękać, a także myć w zmywarce. 

Więcej o:
Copyright © Agora SA