Ty też chowasz te rzeczy do lodówki? BŁĄD! One nie znoszą niskich temperatur

Lodówki zazwyczaj są duże i pojemne. Ale pamiętaj: nie są szafkami kuchennymi! Nie każdy produkt można w nich przechowywać, a niektórym to wręcz szkodzi.

Zazwyczaj na środkowej półce w lodówce temperatura wynosi 5 st. C, a na najniższej - 2 st. C. Czego nie trzymać w lodówce? Które produkty w chłodzie tracą wartości odżywcze?

ZOBACZ, CZEGO NIE MOŻNA PRZECHOWYWAĆ W LODÓWCE >>>

Owoce egzotyczne, wiadomo, lubią słońce. Ananasy, banany i wszelkie cytrusy w lodówce tracą swój smak i aromat. Wyjątkiem jest kiwi – chłód mu nie szkodzi. "Egzotykę” najlepiej przechowuj więc w koszyku wiklinowym na blacie kuchennym.

Do lodówki nie wkładaj także roślin strączkowych, bo szybciej zgniją. Fasolkę czy bób najlepiej trzymaj w ciemnym i suchym miejscu, ale poza lodówką.

embed

Tak samo marchew, ogórki i paprykę - w chłodzie zgniją. Pomidory przechowywane w lodówce stracą smak. Gdy schowasz tam cebulę, stanie się gumowa. Nie kładź też ziemniaków, bo chłód zniszczy skrobię i kartofle po ugotowaniu będą piaszczyste i słodkie.

Lodówka nie jest również dobrym miejscem dla chleba - pieczywo w niskiej temperaturze czerstwieje, a gdy owiniesz je folią, spleśnieje.

Chowasz puszki np. z tuńczykiem, warzywami lub inne konserwy do lodówki? Błąd! Zamknięte nie muszą stać w chłodzie, co innego, gdy je otworzysz. Wtedy zawartość przełóż do pojemnika i włóż właśnie do lodówki.

Nie trzymaj też w chłodzie opakowań oleju i oliwy - poniżej 6-7 stopni mogą zmętnieć. Wyjątkiem jest olej lniany, któremu chłód nie szkodzi. Zimna nie lubi też miód – przechowywany w lodówce skrystalizuje się, będzie gęsty i twardy.

Zobacz też: zabójczo skuteczna pułapka na muszki owocówki >>>

Do czego wykorzystać saszetki z pudełek do butów? Zdziwisz się!

Więcej o:
Komentarze (17)
Ty też chowasz te rzeczy do lodówki? BŁĄD! One nie znoszą niskich temperatur
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • sieradz2

    Oceniono 69 razy 37

    A jajka? Co z jajkami? Nie marzną wam jak chowacie je do lodówki!? Bo ja, jak swoje schowam na kilka godzin to muszę potem brać gorącą kąpiel.

  • rtrwt

    Oceniono 21 razy 21

    "Miód przechowywany w lodówce skrystalizuje się, będzie gęsty i twardy."

    Rozumiem, że jeśli nie włożę miodu do lodówki to pozostanie nieskrystalizowany i i miękki?...

  • flyer

    Oceniono 13 razy 13

    Btw. najgłupszy tekst z artykułu dotyczy chyba "zmętniałej" oliwy - owszem mętnieje bo zaczyna zamarzać, jak się ją wystawi z lodówki do wróci do poprzedniego stanu - może Zalewska ma rację, że chce zlikwidować gimnazja, skoro absolwenci nie potrafią wyciągnąć takiego prostego wniosku przyczynowo-skutkowego. Równie dobrze autor mógłby napisać żeby nie wkładać oleju kokosowego do lodówki, bo mętnieje [ w trakcie ostatnich upałów widziałem w sklepie płynny - pewnie było ponad 20 stopni].

  • przypadki-pilota-pirxa

    Oceniono 22 razy 12

    Papieru toaletowego też do lodówki nie chowam.

  • flyer

    Oceniono 26 razy 12

    Tia - chleb w lodówce spleśnieje - jakoś dziwnie wytrzymuje te parę dni więcej niż poza lodówką. Ogólnie co do "pleśniejących" warzyw - to raczej nie skutek lodówki, bo pleśń też nie przepada za zimnem, ale wilgoci - nim więcej warzyw i owoców w lodówce tym więcej wilgoci. Jednak w porównaniu do trzymania poza lodówką owoce i warzywa wytrzymują dłużej i nie robią się gumowate [tia - potrzymajcie np. marchew poza lodówką].

    Inna sprawa, że może to kwestia obiegu powietrza - osobiście preferuję lodówki z zamrażalnikiem na górze, bo wtedy najchłodniej jest na górze, a na dole, tam gdzie jest wypływ skroplonej pary, jest najcieplej - ale i tak trzeba czasami przetrzeć szybę u góry pojemnika na warzywa, bo się zapoci.

  • jakis_gosc01

    Oceniono 10 razy 8

    Nowoczesne, współczesne lodówki mają w całej komorze jednakową temperaturę, a w przypadku lodówek no frost ich wnętrza są chłodzone suchym powietrzem, więc bez różnicy jest na której półce co się położy i nic się nie zrobi mokre, ani nie spleśnieje. Sam mam lodówkę no frost, trzymam w niej i różne warzywa i pieczywo i nic mi nie robi się mokre, nie pleśnieje, ani nie czerstwieje. To o czym piszecie może i mogło mieć miejsce ale ze 20 lat temu w lodówkach starego typu. Zresztą, owoce i warzywa w dużych dyskontach i marketach też są trzymane w chłodni i z chłodni wykładane na bieżąco na sklep.

  • student_zebrak

    Oceniono 34 razy 4

    banany w lodowce ciemnieja (skora), ale dluzej trwaja, w temperaturze pokojowej sie "masla"
    chleb (pieczywo) mozna zamrazac i wyjmowac po trochu, i do tostera. Bulek nie jadamy.
    Poza tym, trzymamy czesc jablek, tangelo, czesc pomaranczy, truskawki, jagody, rzodkiewki, Salaty...

  • chomsterek

    Oceniono 2 razy 2

    Papryka dość szybko więdnie. Dzień, dwa po zakupie robi się gumowata i sflaczała. Co innego w lodówce - u mnie leży ok. tydzień i jest nadal jędrna i smaczna. Dłużej nie próbowałam przechowywać. To samo dotyczy też marchwi. Warzywa spleśniały mi w lodówce tylko raz - gdy były szczelnie pozamykane w plastikowych pojemnikach i przechowywane zbyt długo. W pojemnikach zebrała się wilgoć, a co było dalej, łatwo się domyślić. Ale gdyby te same warzywa leżały sobie w szafce albo w koszyku stojącym na blacie kuchennym, to po 1,5-2 tygodniach też nie nadawałyby się już do jedzenia.

  • ahmed.fakib

    Oceniono 27 razy -3

    banany tylko w lodowce, co za debilny artykul

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX