10 rzeczy, których nie wolno wkładać do mikrofalówki. Te błędy mogą cię drogo kosztować

Kuchenki mikrofalowe kochamy za szybkość, w jakiej przygotowują potrawy i łatwość obsługi. Niestety, nie wszystko można do nich włożyć!

Pierwsza kuchenka mikrofalowa, wymyślona przez amerykańskiego inżyniera, pojawiła się w sprzedaży w 1947 roku. Jej gabaryty były imponujące - miała 1,65 m wysokości i ważyła aż 338 kg!

Mikrofalówki są coraz doskonalsze, przechodzą rozmaite testy, wciąż jednak istnieją produkty i naczynia, których używanie w mikrofali może doprowadzić do jej uszkodzenia, a nas poparzyć. Co to takiego? 

embed

 

ZOBACZ, CZEGO NIE WOLNO WKŁADAĆ DO MIKROFALÓWKI>>

Komentarze (46)
10 rzeczy, których nie wolno wkładać do mikrofalówki. Te błędy mogą cię drogo kosztować
Zaloguj się lub komentuj jako gość
  • Gość: Piotr

    Oceniono 62 razy 60

    "Folia aluminiowa. Pod wpływem wytwarzanego w mikrofalówce ciepła, uwalniają się znajdujące w niej ładunki elektryczne."
    Poprawcie te głupoty, bo aż przykro czytać..

  • jr968

    Oceniono 35 razy 33

    Tekst z folia aluminiową pokazuje, że za takie artykuły nie powinni się brać humaniści. Kupa śmiechu.

  • as-zalogowany

    Oceniono 24 razy 20

    Jeśli wsadzimy głowę do kuchenki mikrofalowej może to skutkować uszkodzeniem jej zawartości - i pozostanie nam tylko kariera "redachtora".

  • pepepe11

    Oceniono 12 razy 10

    Koniecznie poprawcie tekst o foli bo to nawet nie jest juz żenujace.

  • Gość: gość

    Oceniono 10 razy 10

    tłuszcze wcale sie tak dobrze nie nagrzewają w mikrofalach, raczej woda zawarta w jedzeniu - podpowiem, chodzi o polarność częsteczek - mechanizm generacji ciepła - rotacja dipoli, czyli cząsteczek wody. Poza tym, w mikrofalówce nie powstaje ciepło, a w samym jedzeniu, umieszczonym z zmiennym polu elektromagnetycznym.

  • Gość: Alak

    Oceniono 9 razy 9

    Odgrzewam w mikrofali kotlety wszelkiego rodzaju. NIGDY nie zdarzyło mi się , żeby się choćby przypaliły a o zapaleniu już nie wspomnę. W mojej kuchence ogień pojawił się raz, gdy dziecko dla eksperymentu włożyło umaślony papier od masła!

  • jr968

    Oceniono 9 razy 5

    O naczyniach metalizowanych tez rewelacja. No boki zrywać :)

  • Gość: Robert

    Oceniono 7 razy 3

    Mi kiedyś zapaliła się biała kiełbasa z Bricomarche , miała tyle tłuszczu w sobie że eksplodowała ogniem - fakt autentyczny

Aby ocenić zaloguj się lub zarejestrujX