Jak nie wyrzucać jedzenia? Wystarczy stosować kilka prostych zasad - np. FIFO

Marieta Marecka, znana blogerka kulinarna i prowadząca stacji Kuchnia+ radzi, jak w prosty sposób walczyć z problemem marnotrawstwa na co dzień.

9 mln ton marnowanej w ciągu roku żywności, w tym 2 mln przez same gospodarstwa domowe. Do wyrzucania jedzenia przyznaje się 1/3 społeczeństwa, przy czym każdy Polak pozbywa się go około 52 kg rocznie. Te dane nie świadczą o Polsce zbyt dobrze i plasują nasz kraj na niechlubnej 5. pozycji na liście najczęściej marnujących żywność państw w Unii Europejskiej.

Co robimy źle?

Na niechlubnym podium powodów wyrzucania jedzenia plasuje się:

  1. przeoczenie terminu przydatności produktów do spożycia (38%)
  2. robienie zbyt dużych zakupów (15%)
  3. przygotowywanie zbyt obszernych porcji posiłków (13%).

To jednak nie jedyne przyczyny. Za dużą ilość jedzenia w koszach na śmieci odpowiadają również takie zachowania jak: nieodpowiednie przechowywanie
żywności (11%), zakup złego jakościowo produktu (9%), uznanie produktu lub dania za niesmaczne (6%), brak pomysłów na wykorzystanie resztek (3%) czy nieposiadanie listy na zakupy(2%).

Jak widać te właśnie z pozoru proste i nic nieznaczące czynności składają się na problem marnowania jedzenia na świecie. Niepokojący trend wyrzucania tysięcy ton zdatnego do zjedzenia pokarmu można jednak odwrócić. Wystarczy tylko w codziennym życiu stosować się do kilku prostych zasad...

JAK NIE MARNOWAĆ JEDZENIA? ZOBACZCIE PORADNIK MARIETY MARECKIEJ>>

 

Więcej o: