Soda oczyszczona - dlaczego warto mieć ją w domu?

Jedni zastępują nią proszek do pieczenia, inni leczą zgagę. Do czego jeszcze można wykorzystać sodę oczyszczoną?

Soda oczyszczona to nazwa handlowa związku chemicznego - wodorowęglanu sodu.W naturze występuje w złożach mineralnych, osadach wód słodkich i wodach gruntowych. Kosztuje grosze, a wiele potrafi!

Zanim jednak przyrządzisz z niej jakikolwiek preparat, sprawdź, czy jest jeszcze dobra  - wysyp odrobinę proszku na łyżeczkę i dodaj 2-3 krople octu lub soku z cytryny. Jeśli soda będzie bulgotać, jest świeża.

embed

Pamiętaj, że gdy potrzebujesz wodny roztwór sody, proszek dodawaj do  wody o temperaturze co najmniej 20 st. C, w niższej się nie rozpuści. 

ZOBACZ 20 ZASTOSOWAŃ SODY OCZYSZCZONEJ>>