Malowanie jajek to piękna wielkanocna tradycja, którą uwielbiają zarówno dzieci, jak i dorośli. Zwyczaj malowania jajek znany był już w czasach cesarstwa rzymskiego. Najstarsze pisanki odnalezione na ziemiach polskich pochodzą z końca X wieku. Odnaleziono je podczas wykopalisk archeologicznych na opolskiej wyspie Ostrówek. Były brunatnoczerwone, barwione łupinami cebuli lub ochrą. W procesie chrystianizacji malowane jajka stały się elementem wielkanocnej symboliki.
Chociaż na rynku dostępnych jest sporo syntetycznych pigmentów do barwienia jajek, my w tym roku stawiamy na naturę. Tak pomalowane jajka można śmiało jeść! Zobaczcie, jak uzyskać wymarzony kolor skorupek:
Naturalne barwniki do jajek: niebieskie jajka - czerwona kapusta
Czerwoną kapustę należy poszatkować, wrzucić do garnka i zalać wodą odrobinę ponad wysokość kapusty. Gotujemy 30 minut. Do gorącej wody dodajemy 2 łyżki soli i 2 łyżki białego octu spirytusowego. 7 minut przed końcem gotowania wkładamy do garnka jajka. Pozostawiamy do wystudzenia.
Naturalne barwniki do jajek: brązowe jajka - łupiny cebuli
To jeden z najbardziej popularnych sposobów barwienia jajek. Łupimy cebuli zalewamy wrzącą wodą. Doprowadzamy do wrzenia, dodajemy 3 łyżki octu i 3 łyżki soli. Wkładamy jajka i gotujemy przez 7 minut. Pozostawiamy do wystudzenia.
Naturalne barwniki do jajek: żółte jajka - kurkuma
Jajka gotujemy na twardo. Wlewamy do miski 1 l wrzątku, 3 łyżki octu, dodajemy 4 łyżki kurkumy i 3 łyżki soli. Zanurzamy jajka i czekamy kilka godzin, aż uzyskają odpowiedni kolor.
Naturalne barwniki do jajek: różowe jajka - buraki
Jajka gotujemy na twardo. Gotujemy 1 l wody. Dodajemy 1 szklankę utartych buraków, 3 łyżki octu i 3 łyżki soli. Do wywaru wkładamy jajka i zostawiamy na kilka godzin.
Pamiętajcie, im dłużej jajka będą moczyły się w wywarze, tym kolor skorupek będzie bardziej intensywny! Czasem oznacza to pozostawienie jajek w wywarze nawet na całą noc.