Orzech włoski - Juglans regia

Posadzenie choćby jednego orzecha to doskonały pomysł na ozdobienie ogrodu i uzyskanie smacznych owoców.

Orzech włoski w naszym klimacie zwykle dorasta do 15 m wysokości. Zdobią go wyjątkowo duże liście - latem ciemnozielone, jesienią pięknie przebarwiające się na żółto. Największym jego walorem są jednak dojrzewające pod koniec września owoce.

Młode drzewka możemy uzyskać, wysiewając orzechy. Niestety, na ich owoce trzeba czekać 7-10 lat i zwykle są one gorsze od tych, z których wyrosły. Lepiej jest zakupić drzewka szczepione, bo z nich pierwsze orzechy typowe dla danej odmiany zbieramy już po 2-3 latach.

Stanowisko

Orzech włoski najlepiej czuje się na glebach żyznych, przepuszczalnych, o odczynie zbliżonym do obojętnego. Sadząc go na gorszych stanowiskach, musimy zadbać o doprowadzenie gleby do odpowiedniego odczynu (pH około 7). W tym celu rok przed sadzeniem powinniśmy zastosować nawozy wapniowe. Warto też zasilić glebę innymi nawozami mineralnymi np. fosforowymi, i próchnicą.

Sadzenie

Drzewko orzecha włoskiego możemy posadzić wiosną lub jesienią (w tym drugim terminie lepiej się przyjmuje). Dołek pod nie kopiemy na taką głębokość, by górne korzenie znalazły się około 10 cm poniżej powierzchni gleby. Na jego dnie usypujemy kopczyk z próchnicznej ziemi. Siewkom przycinamy korzeń palowy, a także korzenie boczne, jeśli są zbyt długie, zawijające się lub uszkodzone. Natomiast drzewkom szczepionym, uprawianym w pojemnikach, te skręcone na obrzeżach doniczki przecinamy w jednym miejscu, by szybciej się rozrosły. Korzenie rozkładamy na kopczyku i przysypujemy ziemią, dość mocno ją udeptując. Następnie rośliny obficie podlewamy. Pędy orzechów posadzonych jesienią należy zabezpieczyć przed mrozem słomą lub falistą tekturą, a nasadę pnia i korzenie kopczykiem ziemi.

Podlewanie

Przy bezdeszczowej pogodzie drzewka podlewamy obficie (około 30 l wody) przynajmniej raz na dwa tygodnie.

Nawożenie Co roku wczesną wiosną rozsypujemy po szerokim okręgu wokół pnia wieloskładnikowy nawóz mineralny lub kompost.

Choroby i Szkodniki

Zazwyczaj wystarczy grabienie i palenie opadłych liści, które mogą być źródłem infekcji.

Przycinanie Drzewko uzyskane z siewu praktycznie pozostawiamy bez cięcia, bo w sposób naturalny tworzy wysoki pień i silny przewodnik. Drzewko szczepione wymaga formowania.

Zbiór Orzechy są dojrzałe, gdy dają się łatwo wyłuskać z pękniętych okryw. Warto poczekać, aż same spadną. Zbieramy je co 2-3 dni i szybko usuwamy okrywy, aby owoce nie ciemniały i nie pleśniały. Następnie suszymy je w suchym pomieszczeniu - np. rozsypane cienką warstwą w ażurowych skrzynkach.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.