Oryginalne przepisy na przyrządzanie warzyw - prosto z Francji

Frytki z pietruszki

Ciekawą wersję frytek można robić z korzenia pietruszki pokrojonego w słupki lub - jeszcze bardziej oryginalnie - z korzenia wiesiołka (który nazywają tu "szynką ogrodnika", ponieważ po ugotowaniu ma podobno lekko przydymiony smak).

Chipsy z buraków

Z surowego buraka można robić świetne chipsy do aperitifów, krojąc go w cienkie plastry i smażąc na głębokim oleju. Następnie dobrze odsączone i jeszcze ciepłe należy oprószyć przyprawami.

Duże bulwy buraka w skórce można zapiec w piekarniku obklejone grubą (3-4 cm) warstwą croute du sel (500 g grubej soli + 500 g mąki + 2 białka + nieco wody). Po upieczeniu, rozłupaniu skorupy i ostudzeniu mają wyborny smak podane np. w sałatce z octem (koniecznie balsamicznym!) i z przyprawami.