Jesienne ciastka z jabłkami

500 g mrożonego francuskiego ciasta

75 dag jabłek (najlepiej kwaśnych)

7,5 dag cukru

5 dag masła

2 łyżki mąki

1/3 słoika niskosłodzonej marmolady morelowej

Francuskie ciasto połóż w ciepłym miejscu, by się rozmroziło. Jabłka obierz, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne. Pokrój na cienkie plasterki. Rozgrzej piekarnik do 180°C. Rozwiń rozmrożone ciasto na posypanej mąką stolnicy. Przekrój wzdłuż na cztery paski, a następnie wszerz na trzy, tworząc 12 prostokątów. Blachę do pieczenia posmaruj masłem i ułóż na niej kawałki ciasta. Na każdym z nich kładź jabłka i posyp je cukrem. Piecz około 35 min, aż ciastka się zarumienią. Gotowe posmaruj podgrzaną marmoladą morelową.

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.