Okapy: wciągający zakup

Niektóre wyglądają jak designerskie lampy, inne jak proste tuby, jeszcze inne jak płaskie panele grzejne. I choć okap powinien pasować do stylu wnętrza, to jednak nie jego forma jest najważniejsza. Żeby wybrać właściwy model, trzeba wiedzieć więcej o tych urządzeniach.

Okap jest w kuchni niezbędny, bo nie tylko pochłania zapachy i opary powstające podczas gotowania, ale także wyłapuje z powietrza parę wodną oraz drobiny tłuszczu, które - gdyby okapu nie było - osadzałyby się na ścianach i meblach. Oto, co trzeba wiedzieć o tym urządzeniu.

Okap, wyciąg czy pochłaniacz? czym się różnią?

Okap to nazwa całego urządzenia, natomiast określenia wyciąg i pochłaniacz odnoszą się do sposobu jego podłączenia i pracy.

. Wyciąg zasysa powietrze wraz z parą wodną, zapachami oraz zanieczyszczeniami i wdmuchuje je do szybu wentylacyjnego. Mówimy wtedy, że okap pracuje w obiegu otwartym lub w trybie wyciągu. Jeśli tylko istnieje taka możliwość, warto z niej skorzystać, gdyż jest to skuteczniejszy sposób oczyszczania powietrza. Zdecydowana większość okapów może pracować w dwóch trybach: wyciągu i pochłaniacza.

. Pochłaniacz nie wymaga podłączenia do wentylacji. Urządzenie to pracuje w obiegu zamkniętym: zasysa powietrze z pomieszczenia, oczyszcza dzięki filtrom węglowym, a następnie wydmuchuje z powrotem do kuchni.

W jakie filtry powinien być wyposażony okap i jak często należy je wymieniać?

W okapie podłączonym do szybu wentylacyjnego wystarczy filtr przeciwtłuszczowy zatrzymujący cząsteczki tłuszczu. Może być metalowy, składający się z kilku warstw siatki (nie trzeba go wymieniać, wystarczy umyć raz w miesiącu) lub fizelinowy (wymieniamy go raz na kilka miesięcy). Jeśli okap pracuje jako pochłaniacz, należy dodatkowo założyć filtr węglowy, który pochłania zapachy. Po zużyciu wymienia się go na nowy, zazwyczaj co trzy, cztery miesiące lub według wskazań producenta.

Co trzeba wiedzieć o montażu okapu?

Jeśli wejście do kanału wentylacyjnego znajduje się w ścianie nad kuchenką, wystarczy umieścić w nim rurę odprowadzającą powietrze. Gorzej, gdy otwór jest w innym miejscu - wtedy trzeba się zastanowić, jak doprowadzić tam rurę najkrótszą drogą. Aby okap działał sprawnie, odległość ta nie może być dłuższa niż 3 metry, a rura powinna mieć jak najmniej załamań. Lepiej też, gdy jest gładka, gdyż wtedy okap pracuje ciszej niż z rurą spiralną. Odległość okapu od gazowej płyty grzejnej powinna wynosić 75 cm, od płyty elektrycznej - 70 cm.

Czy wymiary okapu są ważne?

Jego szerokość powinna być co najmniej równa szerokości płyty grzejnej, ale lepiej, jeśli jest o 10-15 cm większa. Najczęściej spotykane wymiary to 60 i 90 cm, choć bywają również modele niestandardowe: od 40 do 120 cm.

Rodzaje okapów

Urządzenia te najczęściej dzieli się na dwie grupy. Do pierwszej zalicza się okapy kominowe i wyspowe - ze względu na swoją formę są w kuchni widoczne, wręcz wyeksponowane; mają dużą wydajność, dlatego zaleca się je do przestronnych, otwartych wnętrz. Drugą grupę stanowią okapy do zabudowy: uniwersalne oraz teleskopowe - po zamontowaniu prawie niewidoczne, o małej wydajności, przeznaczone do niewielkich pomieszczeń.

Nowością w ofercie producentów są okapy umieszczane w blacie, suficie lub płasko na ścianie.

Czy okapy mogą mieć dodatkowe funkcje?

Tak. Ułatwiają one korzystanie z urządzenia oraz poprawiają jego skuteczność. Warto zwrócić uwagę na:

. Czasowe wyłączenie - pozwala ustawić czas pracy, po upływie którego urządzenie wyłączy się automatycznie.

. Pilot zdalnego sterowania - umożliwia włączanie i regulację ustawień bez konieczności podchodzenia do okapu.

. Praca 24-godzinna - okap pracuje całą dobę, filtrując i wymieniając powietrze w pomieszczeniu. Funkcja polecana osobom, które dużo gotują lub chcą się pozbyć z mieszkania dymu tytoniowego. Taki tryb pracy zapewnia również stałą wilgotność oraz temperaturę powietrza.

. Tryb intensywny - zapewnia szybką wentylację powietrza; niestety, urządzenie pracuje wtedy głośniej.

. Regulacja oświetlenia - możliwość zmiany jego natężenia na przykład w zależności od pory dnia.

. Sensor zapachu - urządzenie włącza się automatycznie po wykryciu zbyt dużej wilgotności powietrza.

. System wyciszający - obniża poziom hałasu emitowanego przez okap. W tym celu są stosowane specjalne wkłady wyciszające.

. Wskaźnik nasycenia filtrów - informuje o konieczności ich wymiany.

W ciągu godziny okap powinien co najmniej 6-krotnie i maksymalnie 12-krotnie przefiltrować powietrze w pomieszczeniu. Aby obliczyć jego wydajność, mnożymy kubaturę kuchni (powierzchnia x wysokość) przez 6. I tak np. w kuchni o powierzchni 12 m kw. i wysokości 2,5 m (30 m3) okap powinien mieć wydajność co najmniej 180 m3/h.

Więcej o:
Copyright © Agora SA