Podano do stołu, czyli jaki serwis obiadowy wybrać

Biały z reliefowym wzorem, a może w delikatne kwiaty? Wybierając serwis na lata, pamiętajmy, że klasyczne desenie i kształty zawsze będą na czasie. Te zaś, które dziś urzekają nowoczesnym wzornictwem, za kilka lat mogą być już niemodne.
Zanim kupisz komplet obiadowy:

- Zastanów się, jak duży zestaw jest ci potrzebny.

Standardowe serwisy przewidziane są dla 6 lub 12 osób, co oznacza, że w zestawie jest po 6 lub 12 sztuk talerzy głębokich, płytkich i deserowych, waza, sosjerka, półmiski, salaterki. Bywają też serwisy dla 24 osób.

- Przemyśl jego wygląd.

Klasyczny serwis w kolorze białym, ewentualnie z delikatnym wzorem, jest uniwersalny i pasuje do każdego wystroju stołu i wnętrza oraz na każdą okazję. Nietypowy, np. w żywych kolorach, ma swój urok, ale może szybko przestać się nam podobać, a ponadto nie na każdą okazję będzie pasować.

- Określ swoje oczekiwania.

Jeśli chcesz korzystać z kuchenki mikrofalowej i myć naczynia w zmywarce, wybierz serwis, na którym są oznaczenia, które dopuszczają takie czynności.

Jak się obchodzić z porcelaną

- Przed pierwszym użyciem umyj naczynia delikatnym środkiem.

Nie wkładaj do wody zbyt dużej liczby talerzy jednocześnie, ponieważ mogą się porysować lub wyszczerbić. Nie używaj też ostrych czyścików i szorstkich ściereczek, bo uszkodzą dekoracje, które często zawierają złoto lub platynę.

- W zmywarce układaj naczynia bardzo ostrożnie.

Najlepiej tak, aby nie stykały się ze sobą, w ten sposób unikniesz zadrapań i pęknięć. Wybieraj program do mycia delikatnego, używając odpowiednich detergentów zalecanych przez producenta. Do mikrofalówki (i do zmywarki) nie wkładaj porcelany dekorowanej złotem lub platyną.

- Poznaj oznaczenia naczyń.

Wyroby, które nadają się do mycia w zmywarkach, oznaczone są znakami, jak poniżej.

- Podczas używania i mycia zwracaj uwagę na temperaturę. Porcelanę można podgrzewać do 100 st. C, ale powoli, stopniowo. Nie wolno narażać jej na bezpośrednie zetknięcie z ciepłem z otwartego palnika lub też na szybkie zmiany temperatury.

Porcelana i spółka

Naczynia ceramiczne w serwisach obiadowych są wykonywane z kilku materiałów:

- Porcelana - biała ceramika wysokiej jakości wytwarzana z mieszanki glinki kaolinowej, skalenia i kwarcu, poddanej wypalaniu. Jest nienasiąkliwa (nie chłonie wody), im cieńsza, tym droższa, im bielsza, tym jej jakość jest wyższa. Bywa tak cienka i przejrzysta, że przepuszcza światło;

- Ceramika Bone China - rodzaj szlachetnej porcelany. Do jej wyrobu oprócz podstawowych składników dodaje się spopielone kości bydlęce. Jest lekka, bardzo przejrzysta - pod światło można zobaczyć stempel na spodzie;

- Porcelit - wytwarzany podobnie jak porcelana, ale ze składników gorszej jakości, dlatego ma mniejszą wytrzymałość mechaniczną, nie jest też tak biały.

- Fajans - wytwarzany z nieoczyszczonej glinki kaolinowej, poddawany wypalaniu. Jest bardziej nasiąkliwy i dosyć kruchy, powlekany nieprzezroczystym szkliwem. Ma kolor od jasnokremowego do białego. Wykonane z niego przedmioty mają prostą formę, są grubsze i cięższe od porcelany.

- Kamionka - wytwarzana z gliny z dodatkiem piasku kwarcowego. Jest nienasiąkliwa, wytrzymała i odporna na działanie kwasów. Wytwarza się z niej przedmioty użytkowe, takie jak makutry, garnki do kiszenia kapusty i ogórków.