Woda do picia jak ze źródła

Każdy chciałby mieć krystalicznie czystą wodę w kranie. Tymczasem to, co leje się z naszych kranów, ani zapachem, ani smakiem nie przypomina źródlanej wody.
Woda, z jakiej korzystamy w domu, ma bez wątpienia wpływ na nasze zdrowie. Ale nawet gdy mu bezpośrednio nie zagraża, bo trzyma normy, bywa niesmaczna, niedobrze pachnie, często też nieprzyjemnie wysusza skórę po myciu. Zdarza się, że brzydko zażółca pranie. Często też niekorzystnie wpływa na domowe instalacje i urządzenia grzewcze, w których osadza się kamień, a także na przybory sanitarne, na których zostawia szpecące i trudne do usunięcia osady. Lekarstwem na to jest zamontowanie filtrów, które poprawią jakość wody pitnej i ochronią urządzenia przed przyspieszonym niszczeniem.

Jaką mamy wodę w kranie

Z własnego ujęcia. Może być twarda ze względu na zawartość jonów wapnia i magnezu. Taka woda powoduje odkładanie się kamienia w rurach instalacji wodnej i na elementach grzejnych podgrzewaczy wody, kotłów i sprzętów gospodarstwa domowego, przyspieszając ich zniszczenie i znacznie zwiększając zużycie energii.

Może mieć też za dużo jonów żelaza i manganu, które nadają jej żółtobrunatną barwę i metaliczny posmak. Po pewnym czasie stania w naczyniu woda taka staje się mętna. Woda z nadmiarem żelaza i manganu powoduje powstawanie rdzawych nalotów na urządzeniach sanitarnych i bateriach, odkładanie się żelazistego osadu na grzałkach urządzeń podgrzewających wodę, a także zarastanie rur. Nadmiar żelaza w wypijanej na co dzień wodzie może powodować zaburzenia pracy układu pokarmowego i sprzyja próchnicy zębów, a mangan, który nie jest wydalany z organizmu, odkłada się w wątrobie, trzustce, jelitach i nerkach.

Na terenach rolniczych woda często zawiera niedopuszczalne ilości azotynów i azotanów. Związki te są szczególnie niebezpieczne dla niemowląt i małych dzieci, a osobom w każdym wieku mogą zagrażać ze względu na działanie rakotwórcze.

Woda z ujęcia przydomowego może również zawierać śladowe ilości innych zanieczyszczeń, takich jak bakterie i wirusy oraz cząsteczki piasku, mułu i inne drobiny zasysane podczas pompowania.

Z wodociągu. Często jest wtórnie zanieczyszczona związkami żelaza pochodzącymi z korodujących rur. Pogarsza to jej smak i szkodzi bateriom oraz delikatnym częściom urządzeń grzewczych (zanieczyszczenia te zatykają je i uszkadzają).

Często ma intensywny zapach chloru pochodzący z dezynfekowania. Chlor, oprócz tego, że nadaje wodzie nieprzyjemny zapach, wchodzi w reakcje z substancjami organicznymi w wodzie, tworząc związki rakotwórcze.

Aby woda zwłaszcza ta do picia była lepsza, warto ją filtrować. Filtry domowe, czyli stosowane w mieszkaniach i domach jednorodzinnych, można montować albo na początku instalacji, albo przed poszczególnymi punktami poboru wody i urządzeniami.

Woda wodociągowa, która jest już raz uzdatniona i ulega jedynie wtórnemu zanieczyszczeniu, wymaga zwykle usunięcia drobnych cząsteczek rdzy i innych zanieczyszczeń mechanicznych oraz uwolnienia od nieprzyjemnego zapachu.

Badanie wody. Woda z ujęcia przydomowego może być bardziej zanieczyszczona i wymagać dokładniejszego oczyszczenia niż woda wodociągowa. Żeby dobrać najodpowiedniejszy sposób jej uzdatniania, trzeba koniecznie poznać jej skład chemiczny i bakteriologiczny, i w tym celu oddać ją do badania. Rodzaje i parametry urządzeń powinien określić doradca w firmie z urządzeniami na podstawie otrzymanych wyników.

Badania wody wykonują stacje sanepidu, laboratoria wyższych uczelni oraz niektóre firmy oferujące urządzenia do uzdatniania.

Warianty uzdatniania wody

Filtry na początku instalacji. Bezpośrednio za ujęciem wody studnią lub za podłączeniem do wodociągu miejskiego montuje się urządzenia filtrujące lub filtry narurowe dużej wydajności. Oczyszczona w nich woda docierać będzie do wszystkich odbiorników w mieszkaniu lub domu. Ten sposób uzdatniania chroni wszystkie urządzenia i rury w domu przed osadami i nalotami z wody, ale jest to rozwiązanie stosunkowo kosztowne zarówno ze względu na cenę samych urządzeń, jak i koszt ich eksploatacji proporcjonalny do ilości uzdatnianej wody.

Uwaga: aby nie uzdatniać wody niepotrzebnie (np. do podlewania ogrodu), można zastosować obejścia zwane by-passami umożliwiające ominięcie cyklu uzdatniania.

Na początku instalacji montuje się zwykle filtry:

- mechaniczny, który jest zawsze pierwszym elementem uzdatniania wody,

- węglowy za filtrem mechanicznym, ale przed urządzeniami odżelaziającymi i odmanganiającymi oraz zmiękczającymi, jeśli takie są potrzebne,

- odżelaziający i zmiękczający (potrzebny tylko czasami zazwyczaj do uzdatniania wody z ujęć przydomowych). Filtr odżelaziający montuje się za mechanicznym i węglowym oraz za urządzeniami napowietrzającymi, ale przed filtrem zmiękczającym (jeśli taki jest potrzebny); filtr zmiękczający montuje się na końcu.

Filtry przed punktami poboru. Bardziej ekonomicznym rozwiązaniem niż stosowanie wszystkich filtrów na początku instalacji jest zamontowanie filtru mechanicznego na początku, a pozostałych filtrów bezpośrednio przed punktami poboru wody lub przed urządzeniem wymagającym ochrony.

Rodzaje filtrów

Na rynku dostępne są filtry różnej wielkości i wydajności.

Urządzenia filtrujące dużej wydajności do podłączania na początku instalacji stosuje się w domach, w których mieszkają więcej niż cztery osoby i zużywa się dużo wody.

Filtry narurowe dużej wydajności. Montowane najczęściej na początku instalacji, zwykle w mieszkaniach i domach dla nie więcej niż czterech osób.

Pojedyncze filtry lub zestawy filtracyjne średniej lub małej wydajności montowane na rurze lub podłączane do rury i wylewki wężykami instaluje się bezpośrednio przed punktem poboru wody lub przed chronionym urządzeniem.

Zestawy odwróconej osmozy montowane bezpośrednio przed punktem poboru wody i podłączane do instalacji wodociągowej wężykiem; oprócz zestawu filtrów mają zwykle zbiornik na uzdatnioną wodę, z którego jest ona doprowadzana wężykiem do wylewki; zestaw musi być podłączony do kanalizacji, do której odprowadza się kondensat z usuwanymi zanieczyszczeniami.

Filtry dzbankowe proste, popularne urządzenia nie wymagające żadnych robót instalacyjnych.

Wkłady do filtrów

Woda surowa wpływa do obudowy filtru na zewnątrz wkładu i przepłynąwszy przez całą jego grubość, wypływa do wylewki lub rury instalacyjnej. Zależnie od rodzaju i stopnia zanieczyszczenia wody dobiera się wkłady:

- sedymentacyjne (mechaniczne), do wstępnego oczyszczania wody z piasku, rdzy, mułu i osadów. Wkłady te wykonywane są zwykle z polipropylenu lub celulozy. Służą do zabezpieczania urządzeń przed uszkodzeniem przez osady i chronią inne filtry przed zbyt szybkim zatykaniem, same jednak nie uzdatniają wody;

- węglowe, wykonane z węgla aktywnego, węgla z dodatkiem srebra lub stabilizatora KDF, który podobnie jak srebro chroni przed rozwojem bakterii wewnątrz wkładu. Przeznaczone są do usuwania zapachów, chloru i lotnych substancji organicznych oraz bakterii;

- odżelaziające i odmanganiające usuwają wytrącone z wody jony żelaza i manganu;

- zmiękczające wykonane z żywic jonowymiennych. Usuwają z wody jony wapnia i magnezu (które są przyczyną twardości wody) i zastępują je jonami sodu;

- membrany główny element zestawów odwróconej osmozy zatrzymują sole, minerały, metale ciężkie, bakterie i wirusy;

- mineralizujące wodę uzdatnioną w procesie odwróconej osmozy.

Oprócz wymienionych wkładów stosuje się też: lampy UV dezynfekujące uzdatnianą wodę.

Eksploatacja filtrów

Skuteczność uzdatniania zależy od ilości zawartych w wodzie zanieczyszczeń, od zużycia wody i od wielkości jej strumienia podczas poboru, a ponadto od częstotliwości płukania i regenerowania bądź wymiany złoża. Zabiegi płukania i regenerowania należy powtarzać tak często, jak wskazują zalecenia producenta. W niektórych urządzeniach przypominają o tym czujniki sygnalizujące stopień zużycia wkładu, a w najbardziej zaawansowanych automatyka zregeneruje wkład za nas.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o budowie, remoncie i wykańczaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail: Zobacz przykład



Więcej o: