1) Minimalna kubatura takiej kuchni to 8 m3.
2) W pomieszczeniu nie można stosować instalacji wyciągowej (a więc okap nie może być podłączony do wentylacji). Musi w nim być niezamykana kratka prowadząca do indywidualnego kanału wentylacji grawitacyjnej.
3) Podgrzewacz i kocioł muszą być na stałe podłączone do indywidualnego kanału spalinowego - rurami przystosowanymi do odprowadzania gorących spalin.
4) Do każdego z urządzeń trzeba doprowadzić gaz ziemny lub gaz płynny ze zbiornika.
5) Kocioł dwufunkcyjny i podgrzewacz wymagają wody o odpowiednim ciśnieniu.
6) Trzeba zapewnić stały napływ powietrza do spalania - do:
- podgrzewacza - z innych pomieszczeń albo przez okna (stare - nieszczelne lub nowe - z nawiewnikami),
- kotła z otwartą komorą spalania - niezamykanym kanałem nawiewnym,
- kotła z zamkniętą komorą - przewodem (najczęściej powietrzno-spalinowym) bezpośrednio do kotła.