W wielu miejscach są niezastąpione; sprawdzają się lepiej niż panele, parkiet czy wykładzina. O ich przydatności przesądzają następujące cechy:
klasa ścieralności (PEI - od I do V) - im wyższa, tym płytki są odporniejsze na ścieranie;
nasiąkliwość - decyduje o mrozoodporności; do pomieszczeń nieogrzewanych i na zewnątrz nadają się płytki o nasiąkliwości poniżej 3%;
antypoślizgowość (od R 1 do R11) - ważna wszędzie tam, gdzie jest wilgotno; im wyższa wartość R, tym lepiej;
odporność na zaplamienia i środki chemiczne - w kuchni, łazience i garażu powinna wynosić przynajmniej 3 (w skali 1-5);
odporność na szok termiczny - ważna w kuchni i na zewnątrz;
twardość - decyduje o łatwości obróbki oraz wytrzymałości mechanicznej; w domu wystarczy, gdy wynosi 5-6 (w skali 1-10).