Mała kuchnia dobrze urządzona

Mała, zamknięta kuchnia w warszawskim bloku. Dzięki zastosowaniu kilku sprytnych rozwiązań zaaranżowano funkcjonalną przestrzeń, na której pomieściło się zaskakująco dużo sprzętów.

W projekcie kuchni w mokotowskim mieszkaniu optymalnie wykorzystano niewielką przestrzeń. Zmieściły się tam wszystkie niezbędne sprzęty oraz wygospodarowano sporo miejsca na przechowywanie.

Kuchnię zaprojektowała Ewelina Golinowska z pracowni EG Projekt . Żeby optycznie powiększyć małe pomieszczenie, ściany pokryto białą farbą oraz białymi, błyszczącymi płytkami "metro". Na jedynej wolnej ścianie namalowano szarą farbą lamperię. Żeby zaoszczędzić jak najwięcej miejsca, projektantka zdecydowała się na sprzęt AGD do zabudowy. Wolno stojąca kuchenka czy piekarnik pochłonęły by znacznie więcej przestrzeni. Z tych samych względów w projekcie uwzględniono wykorzystanie okapu wyspowego. Jest on montowany do sufitu, a nie ściany, co również pozwala na swobodniejsze aranżowanie przestrzeni. Podobne rozwiązania powinni rozważyć wszyscy posiadacze małych kuchni.

W rogu pomieszczenia wprowadzono zabudowane szafki sięgające pod sam sufit, które zapewniają odpowiednio dużo miejsca na przechowywanie.

Ważnym zabiegiem jest wprowadzenie mini-wyspy kuchennej. Dzięki niej wygospodarowano miejsce na płytę grzewczą oraz blat, przy którym można spożywać posiłki. Pod oknem znajduje się blat roboczy oraz jednokomorowy zlewozmywak. Całe pomieszczenie zostało dobrze oświetlone. Wnętrze ocieplają drewniane blaty i starannie dobrane dodatki.

PRZEJDŹ DO GALERII >>

Funkcjonalna kuchnia w 7 krokach

Więcej o: