Wszystko o blatach kuchennych: jakie wybrać, na co zwrócić uwagę?

Musi być przede wszystkim odporny i trwały, bo codziennie jest narażony na zarysowanie, zaplamienie i na działanie wysokiej temperatury. Powinien też pasować do kuchennej zabudowy. Jaki blat wybrać? Z drewna, kamienia, kompozytu, a może laminowany?

Najważniejszą cechą dobrego blatu kuchennego jest trwałość. W końcu jego powierzchnia jest narażona na intensywną eksploatację. Nie możemy jednak także zapominać o wyglądzie. Blat powinien komponować się z całą kuchnią. Warto też pamiętać, że zbyt wzorzysty może wprowadzić wrażenie nieuporządkowania, z kolei na zupełnie gładkim uwidaczniają się wszystkie zabrudzenia. Praktycznym rozwiązaniem będzie zakup delikatnie nakrapianego blatu kuchennego - maskuje on drobne zabrudzenia, które w kuchni są nieuniknione. Ważny jest też kolor. Powinien się komponować z kolorystyką kuchennych szafek na zasadzie uzupełnienia bądź kontrastu.

Blaty kuchenne drewniane i laminowane

Blaty drewniane są zawsze ciepłe i miłe w dotyku. Z reguły wyglądają bardzo efektownie i stanowią świetne uzupełnienie kuchni w każdym stylu. Każdy blat z drewna jest unikalny, ma inną strukturę słojów i naturalne różnice kolorystyczne. To wszystko przesądza o ich uroku. Ich trwałość oraz cena zależą od rodzaju drewna. Najtańsze będą produkty z sosny oraz jesionu. Nieco droższe (ale i bardziej odporne) są blaty z dębu. Najdroższe blaty do kuchni produkuje się z trwałego drewna egzotycznego (np. teaku), odpornego na działanie wilgoci.

Blaty laminowane są dostępne w bardzo atrakcyjnych wzorach i mogą przybierać dowolną barwę. Ich atutem jest niewielka waga oraz duża odporność na działanie wysokich temperatur. Są dobre jakościowo, a także łatwe do utrzymania w czystości i odporne na działanie wilgoci. Podczas zakupu należy zwrócić szczególną uwagę na sposób wykończenia krawędzi. Niewłaściwie zabezpieczone mogą wchłaniać wilgoć, co doprowadzi do ich "puchnięcia".

Szklane blaty kuchenne

Szklane blaty do kuchni to nowość na polskim rynku. Wyglądają reprezentacyjnie i świetnie sprawdzają się w mniejszych kuchniach. Szkło jest odporne na działanie wilgoci oraz zmiennych temperatur. Dobry blat (o grubości powyżej 15 mm) zyskuje też odporność na uszkodzenia mechaniczne. Szkło matowe maskuje drobne zabrudzenia powierzchni i jest łatwe do utrzymania w czystości. Jego atutem jest także odporność na zarysowania.

Blaty kuchenne z żywicy

To rzadziej spotykane rozwiązanie, uchodzące za luksusowe. Blat z żywicy jest całkowicie odporny na działanie wilgoci, zmiennych temperatur, kwasów oraz na powierzchniowe uszkodzenia mechaniczne. Bogata paleta wzorów sprawia, że blat z żywicy może być uzupełnieniem każdej aranżacji kuchennej. Jego jedynym mankamentem jest wysoka cena.

Jaki blat wybrać do intensywnie użytkowanej kuchni?

Dobrym pomysłem będzie zakup produktu z kamienia naturalnego, kompozytu lub żywicy. Owe produkty charakteryzują się bardzo dużą odpornością i są łatwe do utrzymania w czystości. Blaty kuchenne wykonane z kamienia naturalnego oraz kompozytu stanowią połączenie atrakcyjnej ceny oraz bardzo dobrej jakości. Z kolei blat z żywicy to rozwiązanie dla najbardziej wymagających użytkowników. Jego cena może być bardzo wysoka, jednak produkt z pewnością wytrzyma intensywną eksploatację i stanie się trwałym elementem wyposażenia aranżacji kuchennej.

Więcej o: