Projekt luksusowej kuchni

Jak powinna wyglądać nowoczesna, designerska kuchnia? Wiedzą to Poggenpohl i Electrolux - firmy, które wymyśliły koncepcję "Czwartej ściany".

The Fourth Wall ("Czwarta ściana") łączy przestrzeń towarzyską i jadalnię w całość. Inteligentne powierzchnie naśladują kotary teatralne - nowoczesna technologia umożliwia zasłonięcie określonych przestrzeni kuchennych, aby sprawnie przekształcić kuchnię w miejsce dedykowane wspólnemu celebrowaniu posiłków.

Współpraca gigantów

Wizjonerska koncepcja luksusowej kuchni The  Fourth Wall ("Czwarta ściana") jest wynikiem współpracy dwóch światowych liderów w zakresie wzornictwa i technologii. Już w 1892 roku firma Poggenpohl na nowo definiuje kuchnię jako przestrzeń stworzoną do czerpania przyjemności z gotowania i jedzenia. Electrolux Grand Cuisine to ekskluzywny, pierwszy w pełni profesjonalny system gotowania przeznaczony do użytku domowego. Charakteryzuje się najnowocześniejszymi rozwiązaniami stosowanymi przez szefów kuchni, najwyższą jakością oraz unikalnym designem.

Pomysł pożyczony z teatru

Nazwa The Fourth Wall została zaczerpnięta z klasycznego języka teatru i odwołuje się do symbolicznej granicy między widzami a aktorami. To innowacyjne wnętrze umieszcza kuchnię w centralnym miejscu i przełamuje barierę między gościem a gospodarzem, umożliwiając tradycyjne doświadczenie spożywania posiłków. W sercu koncepcji The Fourth Wall leży celebracja jedzenia i świeżych składników. Specjalnie zaprojektowane urządzenia gwarantują, że wszystkie składniki - począwszy od owoców i warzyw do mięsa i ryb - będą przechowywane w optymalnych warunkach do momentu, aż będą gotowe do przyrządzenia. Elementy wzornictwa odzwierciedlają z kolei najwyższy standard i jakość wykonania, a innowacyjne funkcje gwarantują maksymalną przyjemność gotowania.

-Inspirację czerpałem z wczesnych kuchni, gdzie funkcja determinowała jej układ. Te wnętrza były "żyjącymi" miejscami, w których celebrowano jedzenie i proces przyrządzania posiłków. Po zapoznaniu się z kuchnią Grand Cuisine wiedziałem, że znalazłem idealne komponenty dla koncepcji, która łączy innowacyjność wzornictwa i rzemiosła Poggenpohl z możliwościami zaawansowanej technologii i designu kuchni Electrolux Grand Cuisine - powiedział Andrew Hays, dyrektor kreatywny projektu The Fourth Wall.

Więcej o:
Copyright © Agora SA