Projekt: kuchnia ze stalową wyspą

W kuchni z tzw. wyspą na środku, w której jest zainstalowana indukcyjna płyta grzejna, właściwie nie ma miejsca na stół. Chyba że blat wyspy zostanie tak zaprojektowany, by dało się przy nim w miarę wygodnie usiąść, zjeść śniadanie, a nawet i obiad.

Dobrym pomysłem jest wydłużenie blatu o co najmniej trzydzieści centymetrów z jednej strony i dostawienie siedzisk wyższych od standardowych - stołków barowych lub krzeseł na wysokich nogach nazywanych hockerami. Wtedy wyspa stanie się dwufunkcyjna. Będzie nam służyła nie tylko do przygotowywania posiłków, ale również do ich spożywania, zastępując tym samym tradycyjny stół. Przy blacie zmieszczą się dwie, trzy osoby. Może nie jest to rozwiązanie najbardziej funkcjonalne, ale ma też poważną zaletę - oszczędza miejsce, które można wykorzystać w inny sposób, np. na zbudowanie dodatkowych szafek kuchennych.

Zdjęcia: Sławomir Frąckowiak Stylizacja: Anna Kępińska-Frąckowiak Rysunki: Justyna Burdow-Gołoś, Krzysztof Radzanowski

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.