Niewielka kuchnia

Umieszczenie na małej powierzchni kilku urządzeń kuchennych i szafek oraz wygospodarowanie miejsca do pracy to nie lada wyzwanie. Aby mu sprostać, trzeba wszystko dobrze przemyśleć. Jeśli np. brakuje miejsca na blat roboczy, można zaplanować zlew jednokomorowy zamiast dwukomorowego albo zrezygnować z odcinków blatów przy lodówce czy kuchence na korzyść jednego dłuższego.

Można też zaprojektować dodatkowy wysuwany blat - wtedy przygotowywanie bardziej skomplikowanych potraw nie będzie nastręczało trudności. Kolejnym problemem małej kuchni jest przechowywanie. Najprostszym rozwiązaniem są szafki wiszące znacznie wyższe od standardowych lub zabudowanie fragmentu jednej ze ścian od podłogi aż do sufitu. Pamiętajmy również o kolorystyce; jasne połyskujące barwy optycznie powiększają wnętrze, a ciemne i matowe - pomniejszają.

Przykład 1

Otwarta na pokój kuchnia jest bardzo funkcjonalnie urządzona. Ma kształt zbliżony do kwadratu - w takim wnętrzu, nawet niezbyt dużym, sprawdza się zabudowa tworząca literę U. Tutaj najkrótszy ciąg przedłużono, montując blat pełniący funkcję stołu; przy nim mogą wygodnie zjeść posiłek nawet cztery osoby. Wnętrze jest utrzymane w jasnych barwach i dobrze oświetlone, przez co wydaje się większe.

Przykład 2

Sama wnęka kuchenna jest bardzo mała. Zabudowę w kształcie litery U tworzą tylko szafki stojące ze zlewozmywakiem i kuchenką. Z szafek wiszących gospodarze zrezygnowali. Mogli sobie na to pozwolić, gdyż w korytarzyku łączącym kuchnię z jadalnią zmieściły się wysokie szafki na kuchenne akcesoria, zabudowaną lodówkę i ekspres do kawy.

Tekst: Justyna Burdow-Gołoś Stylizacja: Dorota Karpińska, Anna Kępińska-Frąckowiak, Szymon Zgorzelski Zdjęcia: Sławomir Frąckowiak, Rafał Lipski, Juliusz Sokołowski, Paweł Słomczyński

Więcej o:
Copyright © Agora SA