Jaka podłoga w kuchni?

Choć podłoga to sprawa przyziemna, warto poświęcić jej więcej uwagi i wybrać materiał nie tylko łatwy do utrzymania w czystości, ale też dekoracyjny.
Kuchenna podłoga musi spełniać określone kryteria - zarówno z powodu warunków panujących w tym pomieszczeniu (np. zwiększonej wilgotności), jak i rodzaju wykonywanych w nim czynności. Podłoga powinna być przede wszystkim trwała - odporna na ścieranie (zwłaszcza w miejscach, gdzie najwięcej chodzimy, np. wzdłuż ciągu roboczego) i na uderzenia powodowane np. przez spadające ciężkie naczynia. Bardzo ważna jest też odporność na działanie wilgoci (zarówno wody, jak i pary wodnej) oraz wysokiej temperatury. Wtedy rozlana zupa czy nawet wrząca woda nie zostawią na podłodze śladu.

Zapisz się na NEWSLETTER. Co tydzień najnowsze wiadomości o urządzaniu wnętrz w Twojej poczcie e-mail:Zobacz przykład, Zapisz się



Podłoga w KUCHNI dużo bardziej niż w innych pomieszczeniach jest narażona na zabrudzenia. Zwróćmy więc również uwagę na to, czy wybrany przez nas materiał łatwo utrzymać w czystości, a także - co nie mniej ważne - czy jest odporny na używane w domu chemiczne środki do mycia i czyszczenia. Oczywiście nie ma podłogi idealnej - każda ma zarówno wady, jak i zalety. Oto krótki przegląd materiałów nadających się do KUCHNI.

Kamień naturalny.

Do KUCHNI najczęściej zaleca się granit, trawertyn i łupek. Każdy z nich jest odporny na zarysowania i pęknięcia, nie zmienia wyglądu pod wpływem wysokiej temperatury lub wody. Dodatkową trwałość zyskuje dzięki impregnacji. Niestety, jest zimny w dotyku, a polerowany bywa śliski. Wykładziny elastyczne

Ich zalety to odporność na działanie wilgoci i domowych środków chemicznych oraz łatwość utrzymania w czystości. Mają właściwości antystatyczne. Dość łatwo taką podłogę uszkodzić, ale też - w razie potrzeby - położyć nową. Do KUCHNI najlepiej wybierać wykładziny utwardzane (ze wzmocnioną warstwą wierzchnią).

Zamów prenumeratę! To się opłaca! 12 numerów - tylko 64 zł!



Płytki ceramiczne

Są bardzo trwałe, łatwe do utrzymania w czystości, odporne na działanie wysokiej temperatury i środków chemicznych; uderzone mogą jednak pękać. Na kuchenną podłogę najlepiej położyć terakotę o wysokiej klasie ścieralności (4-5 w pięciostopniowej skali) lub gres - nawet po kilku latach intensywnego użytkowania nie powstaną na nich "wydeptane" ścieżki.

Drewno

To naturalny, ciepły materiał, który dodaje wnętrzu przytulności i nie wywołuje uczuleń. Wyłożona nim podłoga - parkiet, mozaika, deski, panele - ładnie się starzeje, nabierając z czasem szlachetnej patyny. Wymaga jednak bardzo dokładnego zabezpieczenia, bo tylko nieliczne gatunki drewna są odporne na działanie wilgoci. Zniszczoną powierzchnię można ponownie wycyklinować i polakierować, a w razie większych miejscowych uszkodzeń - wymienić pojedyncze elementy.

Materiały łączone

Podłoga z dwóch różnych materiałów wygląda bardzo oryginalnie. W ten sposób można na przykład wyodrębnić kuchenne strefy. Wtedy płytki ceramiczne lub kamień kładzie się w miejscach najbardziej narażonych na zabrudzenie (wzdłuż szafek), a np. drewno - w kąciku jadalnym.

Zobacz galerię zdjęć



Zobacz także:

Kuchnia. Ściany w starym stylu

Kuchnia. Co nad blat?

Kuchnia z pomysłem w tle

Więcej o: