Aranżacja z desek

Każdy, kto wchodzi do tej łazienki, ma nieodparte skojarzenia z łodzią płynącą po bezkresnym oceanie. Jednak wrażenie przestronności jest tutaj czystym złudzeniem, bo wygospodarowane na poddaszu pomieszczenie ma zaledwie 4 m kw.
Taki efekt to świadomy zamysł projektantki. Aby go zrealizować, wybrała płytki ceramiczne w kolorze morskiej zieleni oraz szkło w kolorze dopasowanym do barwy kafelków. Szklane tafle, przez które wpada światło z sąsiednich pomieszczeń, znajdują się w wąskich wnękach zrobionych w ścianach: w narożniku za wanną i po przeciwnej stronie, przy drzwiach. Częściowo przeszklony jest też sufit. Pomiędzy dwoma warstwami szkła zamontowano lampki, które wieczorem doświetlają pomieszczenie. Na podłodze położono odporne na działanie wilgoci egzotyczne drewno iroko. Deseczki zostały ułożone równolegle w niewielkich odległościach od siebie; szczeliny pomiędzy nimi dla ochrony przed wodą wypełniono specjalnym preparatem. Z tego samego drewna zrobiono też obudowę wanny i szafkę pod umywalką. Łączą się one ze sobą pod kątem prostym - stąd wrażenie, że jest to jeden mebel. Wolną przestrzeń w obudowie wanny wykorzystano na praktyczne schowki. Dzięki temu żaden nieporządek nie zakłóca ładu tego sterylnego wnętrza.

Tekst: Elżbieta Błasikiewicz Stylizacja: Dorota Karpińska, Anna Kępińska-Frąckowiak, Dominika Miłobędzka Zdjęcia: Sławomir Frąckowiak, Rafał Lipski, Aleksander Rutkowski

Więcej o: