Nowoczesne i surowe mieszkanie w Poznaniu CC /_\ CONCRETE CONCEPT - 65 m kw.

Wyważony, surowy minimalizm w mieszkaniu singla

Mieszkanie, o powierzchni 65 m kw., zaprojektowane przez architektów z pracowni KASIA ORWAT home design znajduje się na nowym osiedlu w Poznaniu. Mieszka tutaj mężczyzna - singiel, pasjonat piłki nożnej i motocykli. Jest tu otwarta przestrzeń dzienna (w której mieści się kuchnia, jadalnia i salon), łazienka i dwa osobne pokoje - sypialnia i pokój biurowy.

Klient pojawił się u projektantów z gotową wizją swojego mieszkania, która zakładała, że będzie ono bardzo surowe i całe wykończone betonem. Dużym wyzwaniem było przekonanie właściciela, że zamierzony efekt i nastrój można uzyskać również przy zastosowaniu innych, mniej popularnych materiałów. Ostatecznie stanęło na jednej betonowej ścianie. Architekci z pracowni KASIA ORWAT home design nazwali ten projekt Concrete Concept.

W całym mieszkaniu położono żywiczną posadzkę w jasnym, popielatym kolorze. Wygląda ona świeżo, ale nie sterylnie. Podłoga jest idealnie gładka i ciepła, ponieważ kryje się w niej ogrzewanie.  Jej urodę podkreślają grube, grafitowe listwy przypodłogowe. Nawet najmniejsze detale w tym mieszkaniu, zostały dobrane z ogromną precyzją. Licowane drzwi, czarne, prostokątne klamki i dopasowane do nich włączniki i gniazdka stworzyły spójną kompozycję.

Warto przyjrzeć się dokładniej ścianom. Ich zróżnicowane wykończenie ukazują wiele nowoczesnych rozwiązań. Pod białą farbą dostrzec można delikatną strukturę tapety z włókna szklanego, a beton na ścianie kuchennej i stiuk w łazience połączone z czarnymi, oryginalnymi płytkami świetnie ze sobą współgrają. Autorska tapeta, zaprojektowana i wyprodukowana specjalnie dla tego wnętrza oraz zabawne naklejki wprowadzają nutę wysmakowanej elegancji.

Surowe wnętrze jest znakomitym tłem dla oryginalnych sprzętów i dodatków. Większość mebli wykonano na wymiar. Zwracają uwagę krzesła Masters od Kartell, czy klasyk polskiego designu - fotel RM58 produkowany przez firmę Vzor, zaprojektowany w 1958 roku przez  Romana Modzelewskiego.

Jak Wam się podoba to mieszkanie? My jesteśmy pod wrażeniem!

ZOBACZCIE ZDJĘCIA>>