Wypiłeś wodę? To teraz zjedz butelkę

Ooho! to jeden z najciekawszych projektów uhonorowany nagrodą Lexus Design Award. Projekt biodegradowalnego opakowania na wodę ma szansę rozwiązać wiele problemów.

Pierre Paslier, Guillaume Couche i Rodrigo Garcia pracując na co dzień wspólnie w Skipping Rocks Lab zastanawiali się nad sposobem pakowania wody, który wykluczyłby plastikowe butelki.

Ciekawość doprowadziła ich do najbardziej prostego i pięknego rozwiązania jakie oferuje sama natura - kropli wody.To najmniejsza ilość cieczy, mająca na tyle dużą wagę aby wydzielić się reszty cieczy w sferycznej formie, którą nazywamy kroplą. Ooho! kopiuje to rozwiązanie od natury.

Do opakowania wody służy proces chemiczny, w którym jedna kropla specjalnego płynu tworzy cienką, żelową membranę wokół całej wody. Ten proces nazywany jest sferyfikacją i jest jedną z technik kuchni molekularnej, za której powstanie odpowiadają szefowie Ferran Adria i Heston Blumenthal.

Po wielu próbach i eksperymentach procesu sferyfikacji na różnych składnikach, w różnych proporcjach i rozmiarach udało się stworzyć właściwą recepturę. Opracowany płyn pozwala nie tylko pozwala pakować większe ilości wody, ale dodatkowo tworzy dwie warstwy membrany zapewniając zarówno lepszą ochronę, jak i higienę użytkowania.

Ohoo! i jego wprowadzenie na szerszą skalę daje szansę na ograniczenie zagrożenia dla środowiska jakie stanowią plastikowe butelki. Sferyczne pakowanie jest niezwykle proste i tanie w produkcji. Wbrew pozorom jest też bardzo wytrzymałe i biodegradowalne, a co najważniejsze - może być nawet zjedzone.

Więcej o:
Copyright © Agora SA