Wybieramy robota kuchennego dopasowanego do potrzeb

Dużo pieczesz, smażysz, gotujesz? Jeśli tak, to w twojej kuchni bezsprzecznie powinien znaleźć się wysokiej klasy robot kuchenny. Tym bardziej, że to sprzęt do zadań specjalnych - świetnie sprawdzi się jako zamiennik dla blendera, miksera czy zwykłego ucieracza. Niektóre, bardziej zaawansowane modele posiadają także tarki czy rozdrabniarkę do lodu. Na co warto zwrócić uwagę wybierając robota kuchennego?

Kupując robot kuchenny powinniśmy zastanowić się nad tym, jakie urządzenie jest nam najbardziej potrzebne. W rodzinie robotów kuchennych znajdziemy malaksery, miksery stojące, miksery ręczne, roboty planetarne oraz szatkownice. Rozbudowane roboty kuchenne najczęściej łącza w sobie opcję malaksera oraz szatkownicy i wtedy nazywamy je pełnoprawnymi robotami. Miksery stojące są świetnym wyborem, jeśli mamy małe mieszkanie i ograniczoną przestrzeń w szafkach kuchennych. Nie są one składane, ale wciąż mniejsze niż tradycyjne, duże roboty. Ich niewątpliwą zaletą jest to, że świetnie radzą sobie z ciężkim, gęstym ciastem oraz długą pracą bez wytchnienia.

Roboty ręczne to najczęściej miksery z wymiennymi końcówkami. To opcja idealna, jeśli potrzebujemy od czasu do czasu przemiksować ciasto lub utrzeć białka. Niektóre modele świetnie sprawdzą się wyłącznie przy krótkich pracach, gdyż szybciej się nagrzewają. Charakteryzują się także niższą mocą i słabszymi parametrami oraz funkcjami. Zupełnie innym wyjściem są tzw. rozbudowane roboty planetarne. Tutaj mieszadła poza ruchem wokół własnej osi, wykonują również ruch planetarny wokół całej misy. Pozwala to na sprawniejsze wymieszanie ciasta. Takie urządzenia są bardziej zaawansowane i lepiej sprawdzą się przy bardziej skomplikowanych pracach, wymagających większej staranności. Często roboty planetarne posiadają dodatkowe nakładki, np. kielich służący do blenderowania i przygotowywania koktajli, tarki, ucieraczki czy maszynkę do mielenia mięsa.

Przy wyborze robota kuchennego powinniśmy przede wszystkim postawić na jego moc. Im jest wyższa, tym dłużej urządzenie będzie mogło pracować na większych obrotach. Niektóre ciasta wymagają ciągłego mieszania, dlatego przerwanie pracy nie jest wskazane. Warto więc zainwestować nieco więcej, kupując droższy, aczkolwiek mocniejszy sprzęt. Najtańsze modele to takie, które dysponują mocą na poziomie ok. 400 W. Nie jest to wiele, aczkolwiek pozwoli na kilka minut ciągłej pracy. Najlepsze modele to takie, które posiadają minimum 800 W mocy. To mocne urządzenia, które sprawdzą się w najtrudniejszych warunkach. Dzięki nim będziemy mieć pewność, że potrawa wyjdzie wyśmienicie.

Zwróćmy także uwagę na prędkość obrotową. Najtańsze modele oferują ok. 200 obrotów na minutę. Te najbardziej zaawansowane mają poziom od 300 do nawet kilku tysięcy. Przekłada się to wymieszanie oraz napowietrzenie przygotowanego ciasta. Sprawdźmy również ilość ustawień. Im więcej, tym bardziej rozbudowane są nasze możliwości kontroli pracy. Najpopularniejsze i najbardziej cenione modele to takie, które posiadają nawet 6 ustawień prędkości pracy.

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.