W blasku luksusu

Wybitny szef kuchni, ceniony i nagradzany projektant oraz luksusowa restauracja. Z połączenia tych trzech powstało miejsce, w którym wyrafinowany jest każdy detal i gdzie unosi się duch awangardy.

 

 

Restauracja La Terazza del Casino znajduje się na górnym piętrze Casino del Madrid, prywatnego klubu znajdującego się w stuletnim pałacu w samym centrum Madrytu. Restauracja słynie z wysokiej jakości potraw, gotowanych przez Ferrana Adria i to właśnie szef kuchni zaproponował by nowy wystrój wnętrz zaprojektował Jamie Hayon. Zleceniodawcom zależało na dodaniu lekkości i nowoczesności pałacowemu wnętrzu. Hayon, zwany cudownym dzieckiem designu wydawał się idealnie nadawać do tego przedsięwzięcia. Zwiedzając stuletnie kasyno, Hayon był szczególnie zauroczony dotychczasowym wystrojem wind pałacowych i ich okazałymi ławkami z rzeźbionymi nogami i welwetową tapicerką. Wydaje się, że jesteśmy znów w erze generała Franco - mówi projektant- członkowie klubu grają w polo w skórzanych rękawiczkach, a obok stoi ktoś, kto trzyma im drinka.

 

 

Wiele elementów restauracji zainspirowanych zostało szlachetnymi kamieniami i kryształami, elegancki podniosły nastrój wyczuwalny jest w każdym detalu. W stuletnie neopalladiańskie drzwi wstawiono żółte lustra weneckie, w miejscu mało wytwornych zdaniem Hayona rzymskich kolum, wstawiono ''kolumny Jamiego'' - w stylu ''ery przemysłowej'' o kubistycznym kształcie, uformowane z gipsu i pomalowane w perłowo - szarym kolorze. Szara wełniana tapicerka unifikuje obicia różnych krzeseł w stylu Ludwika XVI. To jest istota sposobu, w jaki używam klasycyzmu - mówi Hayon, i wymienia dużo większą wygodę pośród innych zalet. Ozdobę ścian stanowią duże owocowe martwe natury. Fotograf Nienke Klunder, nałożyła impresjonistycznie farbę na owoce, a następnie sfotografowała je, tworząc dużych formatów obrazy. Na innej ze ścian ułożono lustra o diamentowym kształcie, które korespondują z rombami biało - czarnej posadzki. Reszta ścian utrzymana jest w tonacji szarości.

 

 

 

 

 

Cały wystrój restauracji zainspirowany jest stylem Dorothy Draper - kobiety, która jako pierwsza w Ameryce otworzyła firmę zajmująca się aranżacją wnętrz. Dekoratorka zrewolucjonizowała pojęcie ''designu'' poprzez zerwanie z tradycją historycznych ''pokojów stylowych''. Była ona artystką nowoczesną, wymyśliła ''Modern Baroque'' - neobarok, styl który miał duże zastosowanie we wnętrzach modernistycznych budynków Uwielbiała dekorować przestrzenie publiczne, to w nich powstawały jej najlepsze realizacje, choć często aranżowała też wnętrza domów bogatej klienteli. Dla Draper przestrzeń publiczna była miejscem, gdzie ludzie mogą przyjść i poczuć się uwzniośleni w obecności wielkiego piękna, gdzie zmysły mogą czuć i absorbować ''jakość życia''. W dekoracji używała żywych kolorów, w niespotykanych wcześniej kombinacjach, barokowej ornamentyki, gipsowych stiuków nad drzwiami, na ścianach i suficie oraz wielkiej ilości luster. Często stosowała szachownicę biało - czarnych kafli na podłodze. Jej prace miały wpływ na wielu późniejszych projektantów, na przykład Philippe Starcka.

 

Restauracja w Metropolitan Museum of Art, zaprojektowna przez Dorothy Draper

 

Patrząc na wnętrza La Terazza skojarzenie z wnętrzami Draper nasuwa się samoczynnie. Odczucie luksusu i awangardy towarzyszy nam od momentu przekroczenia progu.

 

Marta Kołacz