W blasku luksusu

Wybitny szef kuchni, ceniony i nagradzany projektant oraz luksusowa restauracja. Z połączenia tych trzech powstało miejsce, w którym wyrafinowany jest każdy detal i gdzie unosi się duch awangardy.

Restauracja La Terazza del Casino znajduje się na górnym piętrze Casino del Madrid, prywatnego klubu znajdującego się w stuletnim pałacu w samym centrum Madrytu. Restauracja słynie z wysokiej jakości potraw, gotowanych przez Ferrana Adria i to właśnie szef kuchni zaproponował by nowy wystrój wnętrz zaprojektował Jamie Hayon. Zleceniodawcom zależało na dodaniu lekkości i nowoczesności pałacowemu wnętrzu. Hayon, zwany cudownym dzieckiem designu wydawał się idealnie nadawać do tego przedsięwzięcia. Zwiedzając stuletnie kasyno, Hayon był szczególnie zauroczony dotychczasowym wystrojem wind pałacowych i ich okazałymi ławkami z rzeźbionymi nogami i welwetową tapicerką. Wydaje się, że jesteśmy znów w erze generała Franco - mówi projektant- członkowie klubu grają w polo w skórzanych rękawiczkach, a obok stoi ktoś, kto trzyma im drinka.

wnętrze restauracji wnętrze restauracji  fot. Hayon studio

Wiele elementów restauracji zainspirowanych zostało szlachetnymi kamieniami i kryształami, elegancki podniosły nastrój wyczuwalny jest w każdym detalu. W stuletnie neopalladiańskie drzwi wstawiono żółte lustra weneckie, w miejscu mało wytwornych zdaniem Hayona rzymskich kolum, wstawiono ''kolumny Jamiego'' - w stylu ''ery przemysłowej'' o kubistycznym kształcie, uformowane z gipsu i pomalowane w perłowo - szarym kolorze. Szara wełniana tapicerka unifikuje obicia różnych krzeseł w stylu Ludwika XVI. To jest istota sposobu, w jaki używam klasycyzmu - mówi Hayon, i wymienia dużo większą wygodę pośród innych zalet. Ozdobę ścian stanowią duże owocowe martwe natury. Fotograf Nienke Klunder, nałożyła impresjonistycznie farbę na owoce, a następnie sfotografowała je, tworząc dużych formatów obrazy. Na innej ze ścian ułożono lustra o diamentowym kształcie, które korespondują z rombami biało - czarnej posadzki. Reszta ścian utrzymana jest w tonacji szarości.

wnętrze restauracji wnętrze restauracji  fot. Hayon studio

wnętrze restauracjiwnętrze restauracji fot. Hayon studio

wnętrze restauracjiwnętrze restauracji fot. hayon

wnętrze restauracjifot. hayon studio

Cały wystrój restauracji zainspirowany jest stylem Dorothy Draper - kobiety, która jako pierwsza w Ameryce otworzyła firmę zajmująca się aranżacją wnętrz. Dekoratorka zrewolucjonizowała pojęcie ''designu'' poprzez zerwanie z tradycją historycznych ''pokojów stylowych''. Była ona artystką nowoczesną, wymyśliła ''Modern Baroque'' - neobarok, styl który miał duże zastosowanie we wnętrzach modernistycznych budynków Uwielbiała dekorować przestrzenie publiczne, to w nich powstawały jej najlepsze realizacje, choć często aranżowała też wnętrza domów bogatej klienteli. Dla Draper przestrzeń publiczna była miejscem, gdzie ludzie mogą przyjść i poczuć się uwzniośleni w obecności wielkiego piękna, gdzie zmysły mogą czuć i absorbować ''jakość życia''. W dekoracji używała żywych kolorów, w niespotykanych wcześniej kombinacjach, barokowej ornamentyki, gipsowych stiuków nad drzwiami, na ścianach i suficie oraz wielkiej ilości luster. Często stosowała szachownicę biało - czarnych kafli na podłodze. Jej prace miały wpływ na wielu późniejszych projektantów, na przykład Philippe Starcka.

restauracja w Metropolitan Museum of Art, zaprojektowana przez Dorothy Draper, 1954restauracja w Metropolitan Museum of Art, zaprojektowana przez Dorothy Draper, 1954 fot. ROBIN POGREBIN

Restauracja w Metropolitan Museum of Art, zaprojektowna przez Dorothy Draper

Patrząc na wnętrza La Terazza skojarzenie z wnętrzami Draper nasuwa się samoczynnie. Odczucie luksusu i awangardy towarzyszy nam od momentu przekroczenia progu.

Marta Kołacz

Więcej o:
Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.