Suszone kwiaty nie tylko do wazonu. Domowe SPA i apteczka.

Kwiaty jaśminowca
Jaśminowiec swój intensywny aromat zawdzięcza pięknym, białym kwiatom. W czasie dnia płatki pozostają zamknięte, a rozwijają się dopiero w nocy i wtedy wydzielają niezwykle intensywny zapach. Najlepiej zbierać świeże, nierozwinięte i suszyć je na słońcu. Gotowe można kupić m.in. na stronie www.yerbamarket.com
Herbata jaśminowa jest jedną z najpopularniejszych na świecie. W Chinach znana jest już od 800 lat i do dziś jest ulubionym napojem mieszkańców Pekinu. Aby stworzyć własną wystarczy suszone kwiaty zmieszać z dowolną herbatą, czarną albo zieloną w stosunku jeden do jednego. Płatki znajdą także szerokie zastosowanie w kuchni, dodadzą orientalnego aromatu ciastom, deserom i daniom mięsnym. Pięknie będą wyglądały także zatopione we własnoręcznie wykonanej świecy, a zapalona pod wpływem ciepła, będzie wydzielała milą woń.

Płatki i pąki róży
Podobno zasuszone od ukochanego przynoszą pecha. Róże można suszyć metodą zielarską, podwieszone, z główkami w dół, lub pozostawić w wazonie do wyschnięcia. W ogrodzie płatki róży najlepiej zbierać wcześnie rano, z przekwitłych, ale nie opadających pąków. Można je zrywać całe lato, w miarę kwitnienia. Zebrane, powinny zostać natychmiast zasuszone lub użyte bez płukania w celu zachowania ich leczniczych właściwości. Gotowe odnajdziemy na stronie www.yerbamatestore.pl
Płatki mogą być użyte do przygotowania ekstraktów, wywarów, wody czy olejków. Doskonale nadają się do herbaty, nadając jej wyjątkowy aromat. Dodane do dań mięsnych, sałatek, ciast tworzą oryginalną kompozycję. Bardzo oryginalny smak posiada także samodzielnie przyrządzona konfitura. Upiększającą kąpiel można sporządzić wlewając do napełnionej wanny płatki zaparzone wcześniej litrem wrzącej wody.
fot. www.shutterstock.com
Kwiaty hibiskusa
Kwiaty hibiskusa świetnie komponują się w mieszankach herbat, ziół i różnych naparach. Niezwykle oryginalny smak posiadają konfitury z płatków suszonego hibiskusa. Do nabycia w internecie na stronie www.yerbamatestore.pl

Koszyczek rumianku
To popularne zioło, posiada szerokie zastosowanie medycynie naturalnej i kosmetologii. W zaciszu domowym z rumianku można wykonać wartościowe kosmetyki, m.in. maseczkę do włosów, czy też oczyszczającą maseczkę do twarzy. Z suszonych koszyczków rumianku, płatków róży i zielonej herbaty powstaje peeling wygładzający, a sam można wykorzystać do relaksującej kąpieli.
Lecznicze właściwości rumianku najprościej wydobyć dzięki naparom. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy 1 łyżeczkę kwiatów zalać wrzącą wodą, parzyć pod przykryciem ok. 10min. Zasuszone doskonale sprawdzają się jako dekoracja, ozdoba w biżuterii i do decoupage. Należy go zbierać po południu, by nie był wilgotny od rosy, a suszyć w zacienionym, zwieszając bukiety główkami do dołu. By zapewnić optymalne warunki, należy związać kilka witek razem i rozwieszać je przewiewnym miejscu w odstępach około metra.

Lawenda
Lawendę można wykorzystać do suchych bukietów, dekoracji. Uwodzicielski zapach można zatrzymać na dłużej w mieszkaniu przechowując zasuszone rośliny w woreczkach i paczuszkach. Płatki i liście lawendy dodadzą wyjątkowego smaku i aromatu daniom mięsnym, deserom i sałatkom. Dobrze też sprawdzą się w różnego rodzaju wodach zapachowych, olejkach, aromatycznych kąpielach.
Płatki bławatka
Popularny chaber to nie tylko ozdoba. W kuchni może znieść szerokie zastosowanie, szczególnie polecany jest do sałatek, deserów, naparów i koktajli. Kwiaty zasuszone w książce czy gazecie będą piękna ozdobą dekoracji i kartek okolicznościowych. Płatki można kupić na stronie www.krainabio.pl
Kwiat pomarańczy
Suszone kwiaty pomarańczy dobrze sprawdzą się jako dodatek do deserów, w mieszankach herbat i naparów ziołowych. Niezwykle atrakcyjne będę także wody i olejki sporządzone na bazie tych kwiatów. Płatki pomarańczy znajdziecie na stronie www.krainabio.pl
Kwiaty lipy
Kwiatostany lipy należy zrywać w okresie kwitnienia, od końca czerwca do lipca, wybierając duże okazy, które jeszcze nie przekwitły. Świeżo zerwane należy rozłożyć na czystych bawełnianych tkaninach lub pergaminie. Suszyć w przewiewnym, zacienionym miejscu. Aby zachowały właściwości i bogaty aromat należy je przechowywać w papierowych torebkach lub pudełkach. Lipę można łączyć z ziołami o podobnym działaniu. W mieszankach wykrztuśnych z liśćmi podbiału i zielem pierwiosnka. W mieszankach uspokajających możemy mieszać ją z melisą i kozikiem lekarskim. Doskonale sprawdza się w kąpielach relaksacyjnych. Kwiaty lipy można także wykorzystać tworząc oryginalną nalewkę.