Suszone kwiaty nie tylko do wazonu. Domowe SPA i apteczka.

Zobaczcie do czego można wykorzystać popularne suszone kwiaty, by cieszyć się ich walorami także po okresie kwitnienia.
Jaśminowiec 'Minnesota snowflake' Jaśminowiec 'Minnesota snowflake' Fot. Lilianna Sokołowska

Kwiaty jaśminowca

Jaśminowiec swój intensywny aromat zawdzięcza pięknym, białym kwiatom. W czasie dnia płatki pozostają zamknięte, a rozwijają się dopiero w nocy i wtedy wydzielają niezwykle intensywny zapach. Najlepiej zbierać świeże, nierozwinięte i suszyć je na słońcu. Gotowe można kupić m.in. na stronie  www.yerbamarket.com

Herbata jaśminowa jest jedną z najpopularniejszych na świecie. W Chinach znana jest już od 800 lat i do dziś jest ulubionym napojem mieszkańców Pekinu. Aby stworzyć własną wystarczy suszone kwiaty zmieszać z dowolną herbatą, czarną albo zieloną w stosunku jeden do jednego. Płatki znajdą także szerokie zastosowanie w kuchni, dodadzą orientalnego aromatu ciastom, deserom i daniom mięsnym. Pięknie będą wyglądały także zatopione we własnoręcznie wykonanej świecy, a zapalona pod wpływem ciepła, będzie wydzielała milą woń.

Jaśmin, herbata

'Profesor Kownas', wielkokwiatowa róża o żółtawo-morelowych kwiatach, zdrowo i obficie kwitnąca 'Profesor Kownas', wielkokwiatowa róża o żółtawo-morelowych kwiatach, zdrowo i obficie kwitnąca Fot. Wojciech Surdziel / Agencja Wyborcza.pl

Płatki i pąki róży

Podobno zasuszone od ukochanego przynoszą pecha. Róże można suszyć metodą zielarską, podwieszone, z główkami w dół,  lub pozostawić w wazonie do wyschnięcia. W ogrodzie płatki róży najlepiej zbierać wcześnie rano, z przekwitłych, ale nie opadających pąków. Można je zrywać całe lato, w miarę kwitnienia. Zebrane, powinny zostać natychmiast zasuszone lub użyte bez płukania w celu zachowania ich leczniczych właściwości.  Gotowe odnajdziemy na stronie www.yerbamatestore.pl

Płatki mogą być użyte do przygotowania ekstraktów, wywarów, wody czy olejków. Doskonale nadają się do herbaty, nadając jej wyjątkowy aromat. Dodane do dań mięsnych, sałatek, ciast tworzą oryginalną kompozycję. Bardzo oryginalny smak posiada także samodzielnie przyrządzona konfitura. Upiększającą kąpiel można sporządzić wlewając do napełnionej wanny płatki zaparzone wcześniej litrem wrzącej wody.

 

 

suszki, suszone kwiaty

fot. www.shutterstock.com

Kwiaty hibiskusa

Kwiaty hibiskusa świetnie komponują się w mieszankach herbat, ziół i różnych naparach. Niezwykle oryginalny smak posiadają konfitury z płatków suszonego hibiskusa. Do nabycia w internecie na stronie www.yerbamatestore.pl

 

 

suszone kwiaty, hibiskus

Koszyczek rumianku

To popularne zioło, posiada szerokie zastosowanie medycynie naturalnej i kosmetologii. W zaciszu domowym z rumianku można wykonać wartościowe kosmetyki, m.in. maseczkę do włosów, czy też oczyszczającą maseczkę do twarzy. Z suszonych koszyczków rumianku, płatków róży i zielonej herbaty powstaje peeling wygładzający, a sam można wykorzystać do relaksującej kąpieli.

Lecznicze właściwości rumianku najprościej wydobyć dzięki naparom. Ich przygotowanie nie jest skomplikowane, wystarczy 1 łyżeczkę kwiatów zalać wrzącą wodą, parzyć pod przykryciem ok. 10min. Zasuszone doskonale sprawdzają się jako dekoracja, ozdoba w biżuterii i do decoupage. Należy go zbierać po południu, by nie był wilgotny od rosy, a suszyć w zacienionym, zwieszając bukiety główkami do dołu. By zapewnić optymalne warunki, należy związać kilka witek razem i rozwieszać je przewiewnym miejscu w odstępach około metra.

 

 

suszki, suszone kwiaty, rumianek

Prowansja. Koniec wiosny i początek lata to właśnie ten czas, kiedy zaczyna kwitnąć lawenda. Pola zaczynają nabierać różnych odcieni fioletu, a w powietrzu da się już wyczuć piękny kojący zapach. Oto jak wspaniale wyglądają pola Prowansji. Prowansja. Koniec wiosny i początek lata to właśnie ten czas, kiedy zaczyna kwitnąć lawenda. Pola zaczynają nabierać różnych odcieni fioletu, a w powietrzu da się już wyczuć piękny kojący zapach. Oto jak wspaniale wyglądają pola Prowansji. Prowansja/Fot. Shutterstock

Lawenda

Lawendę można wykorzystać do suchych bukietów, dekoracji. Uwodzicielski zapach można zatrzymać na dłużej w mieszkaniu przechowując zasuszone rośliny w woreczkach i paczuszkach. Płatki i liście lawendy dodadzą wyjątkowego smaku i aromatu daniom mięsnym, deserom i sałatkom.  Dobrze też sprawdzą się w różnego rodzaju wodach zapachowych, olejkach, aromatycznych kąpielach.

suszki, suszone kwiaty, lawenda

Płatki bławatka

Popularny chaber to nie tylko ozdoba. W kuchni może znieść szerokie zastosowanie, szczególnie polecany jest do sałatek, deserów, naparów i koktajli. Kwiaty zasuszone w książce czy gazecie będą piękna ozdobą dekoracji i kartek okolicznościowych. Płatki można kupić na stronie www.krainabio.pl

 

 

chaber, bławatek ,suszki, suszone kwiaty

Kwiat pomarańczy

Suszone kwiaty pomarańczy dobrze sprawdzą się jako dodatek do deserów, w mieszankach herbat i naparów ziołowych. Niezwykle atrakcyjne będę także wody i olejki sporządzone na bazie tych kwiatów. Płatki pomarańczy znajdziecie na stronie www.krainabio.pl

Kwiaty lipy

Kwiatostany lipy należy zrywać w okresie kwitnienia, od końca czerwca do lipca, wybierając duże okazy, które jeszcze nie przekwitły. Świeżo zerwane należy rozłożyć na czystych bawełnianych tkaninach lub pergaminie. Suszyć w przewiewnym, zacienionym miejscu. Aby zachowały właściwości i bogaty aromat należy je przechowywać w papierowych torebkach lub pudełkach. Lipę można łączyć z ziołami o podobnym działaniu. W mieszan­kach wykrztuśnych z liśćmi podbiału i zielem pierwiosnka. W mieszankach uspokajających możemy mieszać ją z melisą i kozikiem lekarskim. Doskonale sprawdza się w kąpielach relaksacyjnych. Kwiaty lipy można także wykorzystać tworząc oryginalną nalewkę.

 

 

Lipa, suszone kwiaty,

Więcej o:
Copyright © Agora SA