Kasztanowe ludziki zna każde dziecko, ale ludziki, zwierzątka i inne ozdoby można zrobić z wielu innych jesiennych owoców. Zobaczcie czego szukać!
Klon zwyczajny (Acer platanoides). Każdy zna uskrzydlone orzeszki klonu - skrzydlaki, popularne zwane "noskami". Przeznaczenie oczywiste - należy nakleić na nos, lub inne powierzchnie, tworząc najeżone wzory. W zależności od odmiany drzewa mogą mieć nieco inny kształt i przebarwiać na czerwono.
Platan klonolistny (Platanus acerifoliama) urocze owalne owocostany, są one dość duże o średnicy ok. 2cm, zwisające na długich szypułkach, przypominają nieco jak bombki. Rozpadają się dopiero późną jesienią lub zimą. Efektownie wyglądają w różnego dekoracjach, stroikach, inspirujące podczas zabawy z dziećmi.
Jarząb pospolity (Sorbus aucuparia) i Jarząb mączny (Sorbus aria). Okrągłe, pomarańczowe i czerwone owoce jarzębiny to podstawa jesiennych korali. Pojawiają się od lipca do października.
Niezwykle dekoracyjne, czerwone rajskie jabłuszka (Malus), stanowią uzupełnienie efektownych bukietów, stroików, wieńców na drzwi, a także do kreatywnych zabawy z dziećmi. Można wykorzystywać pojedyncze owoce lub suszyć całe gałęzie z liśćmi.
Lipa drobnolistna (Tilia cordata). Niewielkie ale twarde jak kamień orzechy lipy. Bardzo efektowne do jesiennych kompozycji, dekoracji stołu, a także zabaw z dziećmi. U poszczególnych odmian, orzechy są różnej wielkości. Mozna z nich wykonać jesienna biżuterię dla dziewczynek np. kolczyki.
Powojnik (Clematis) w czasie lata jest niezwykle dekoracyjny, jego ozdobą są duże okazałe kwiaty. Po przekwitnięciu dzięki owocostanom powojnik pozostaje atrakcyjny. Są one główkowate, złożone z licznych delikatnych, puszystych niełupek. Długo utrzymują się na roślinie, często nawet do zimy. Dekoracyjne, puchate owocostany są bardzo inspirujące.
Róża pomarszczona ma niezwykle ozdobne owoce. Można z nich robić ludziki, korale i jesienne stroiki
Perukowiec podolski (Cotinus cogyria). Czerwone, delikatne i pierzaste owocostany perukowca utrzymują się na krzewie bardzo dodając mu uroku. Po przekwitnięciu rozrastają się tworząc na krzewie charakterystyczną perukę, krzew bywa tez porównywany z ogromną watą cukrową.
Buk pospolity (Fagus sylvatica). Owoce buka to trójgraniaste orzechy, zamknięte w zdrewniałej, czterodzielnej torebce, zwanej kopulą. Ma ona ładny brązowo czerwony kolor, a jej wnętrze jest miłe w dotyku. Można ją wykorzystać do zabaw z dziećmi, jako kapelusiki dla ludzików, naparstki, a pomalowane będą bardzo efektownie wyglądały w jesiennych kompozycjach. Zarówno kopula jak i liście buka wyglądają niezwykle efektownie w dekoracjach stołu.
Leszczyna pospolita (Corylus avelana). Orzechy laskowe pojawiają się jesienią. Znajdą szerokie zastosowanie w wykwintnej kuchni, są także doskonałe do bezpośredniego schrupania. Atrakcyjnie wyglądają w dekoracjach i ozdobach np. stołu, czy w wieńcu na drzwi.
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus). Jasno-zielone szyszeczki chmielu są piękną ozdobą wazonów. Owocostany są delikatne i nietrwałe. Późna jesienią przebarwiają się na złoto.