Mikro ogrody to intensywnie uprawiane małe przestrzenie - takie jak balkony, małe place, tarasy i dachy. Do niedawna był to sposób uprawy najbardziej popularny na zachodzie. Ale ostatnio Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) wypowiedziała się, że "Mikro ogrody pozwalają rodzinom o niskich dochodach, zaspokoić potrzeby żywieniowe w zakresie witamin, minerałów i białka roślinnego, zapewniając bezpośredni dostęp do świeżych i pożywnych warzyw każdego dnia." Rozwiązanie to zostało wprowadzone przez FAO w wielu krajach Środkowej i Południowej Ameryki oraz w krajach afrykańskich m.in. w Gabonie, Namibii, Nigrze, Senegalu i Rwandzie.
Tekst "Miejskie mikro ogrody" pochodzi z serwisu ZieloneMigdaly.pl
Choć jest mało prawdopodobne, że mikro ogród utrzyma przeciętną rodzinę, badania FAO wskazują, że może on z jednego metra kwadratowego wyprodukować około 200 pomidorów (30 kg) w ciągu roku, 36 główek sałaty co 60 dni lub 10 główek kapusty w ciągu 90 dni.
Przykładem takiego małego ogródka hydroponicznego jest produkt o nazwie Fizzy Farm, mający nieco więcej niż pół metra kwadratowego. System jest prosty w użyciu i ustawia się w ciągu kilku minut. Posiada ciekawe rozwiązanie wtrysku powietrza w strefę korzeniową, zwiększający tolerancję roślin na wysokie temperatury i wspomagający przyswajanie składników pokarmowych.
Fot. inhabitat.com