Czas na grilla

Rozpoczynamy sezon grillowy. Kto jeszcze nie ma tego urządzenia, proponujemy nowości rynkowe

Grill - jaki sprzęt wybrać?

Grill z pokrywą daje potrawom naprawdę lepszy smak niż otwarty.

Grillowanie to sztuka panowania nad temperaturą, która pozwoli wydobyć z potrawy maksimum smaku i aromatu. Wiele produktów wymaga długiej obecności na ruszcie, przy zachowaniu średniej temperatury (np. ryby, warzywa). Grillowane mięsa (wołowina, wieprzowina) w formie steków, czy płatów karkówki potrzebują jednak wysokiej temperatury w stosunkowo krótkim czasie (4-8 minut). Dzięki temu mięso karmelizuje się na zewnątrz zatrzymując cenne składniki odżywcze i soczystość wewnątrz. Przy równomiernym rozłożeniu źródła ciepła (brykietu, palników gazowych i spirali grzewczej) najwyższa temperatura znajduje się pośrodku grilla. W tym miejscu też najlepiej jest układać mięso, które chcemy najmocniej przypiec.

Przegląd urządzeń - nowości 2011

Smokey Joe Premium (GRILL Węglowy)

Jest to grill turystyczny dostępny w kolorze kremowym, czarnym, ceglastym, szałwiowym i szarym.

- Grill ma jeden uchwyt z duroplastu, wzmacniany włóknem szklanym;

- uchwyt zabezpiecza dodatkowa osłona z grubego aluminium;

- dodatkowy pałąk zabezpiecza pokrywę grilla i ułatwia transport;

- zarówno kocioł jak i pokrywa są pokryte porcelanową emalią, ruszt jest chromowany;

- 3 nogi, na których zamontowany jest ruszt, stabilizują pozycję na nierównym terenie;

- z boku rusztu jest możliwość bezpiecznej i prostej regulacji dopływu powietrza;

- dla optymalnego dozowania ilości brykietu, na wyposażeniu jest specjalny kociołek;

Cena: 349,00 zł

Grille - przegląd urządzeń - nowości 2011

Weber Gourmet BBQ system - zestaw sear grate z rusztem do grilla

Dodatkowy ruszt do urządzenia świetnie sprawdza się podczas grillowania steków. Kratka umiejscowiona na środku paleniska powoduje, że mięso w zetknięciu z rozgrzanym metalem nabiera ciemnobrązowego koloru, jest chrupiące i aromatyczne. Nie trzeba go również dodatkowo przewracać, aby otrzymać charakterystyczny dla steków wzór kratki. Akcesorium przeznaczone jest do wszystkich rodzajów grilli węglowych o średnicy 57 cm.

Cena: 299,00 zł

Weber Q 140 - GRILL elektryczny

 

Czerwona pokrywa grilla ozdobi niejeden balkon. Dzięki swoim niewielkim wymiarom  sprawdza się na balkonie czy tarasie. Jako grill elektryczny o bardzo dużej mocy 2.200 Wat zapewnia znakomite grillowanie. Urządzenie ma palniki ze stali szlachetnej oraz żeliwny ruszt pokryty emalią porcelanową z wbudowanymi aromatyzerami, dzięki czemu nadaje jedzeniu typowy smak grilla węglowego.

- Duża spirala grzewcza zapewnia optymalne rozprowadzenie ciepła i równomierne grillowanie, moc 2200 wat, samoczyszcząca;

- regulator temperatury umożliwia jej idealne ustawienie;

- w dużej części grill jest już złożony, dlatego można szybko z niego korzystać;

- ruszt ze stali nierdzewnej: dodatkowo chromowany, przedłuża jego żywotność oraz ułatwia czyszczenie;

- wyjmowana tacka na tłuszcz;

- kabel zasilający o długości 1,8 m;

- rama nylonowa wzmocniona włóknem szklanym;

- opcjonalnie można dokupić wózek do grilla;

- dzięki wysokiej wydajności oraz praktycznej pokrywie grillując za pomocą grilla Q 140, uzyskuje się ten sam wynik jak w przypadku grilla węglowego lub gazowego;

- kocioł oraz pokrywa wykonane z aluminium są łatwe do czyszczenia oraz trwałe w użyciu;

- model ma przycisk zapalniczki i komorę zapłonową Gascatcher, co ułatwia jego rozpalenie

dostępne kolory: czerwony, czarny, tytanowy

Przepisy Paskala Brodnickiego

Można wykorzystać je na najbliższej majówce.

Grillowany pstrąg z masłem z ikrą z łososia

Dla 4 osób/metoda bezpośrednia / grill węglowy

Składniki

4 oczyszczone pstrągi

1 limonka pokrojona w cieniutkie talarki

12 gałązek tymianku świeżego

 

Masło z ikrą z łososia

50 g miękkiego masła

1 łyżeczka soku z cytryny

½ łyżki świeżego estragonu, drobno posiekanego

½ łyżki szczypiorku drobno posiekanego

1 łyżka ikry z łososia

 

Przygotowanie

Osusz pstrągi wewnątrz i zewnątrz. Do środka włóż talarki z limonki, świeży tymianek, sól i pieprz. Grilluj pstrągi bezpośrednio na grillu węglowym, ok. 4 min. Z każdej strony. Pamiętaj, aby ruszt nie był zbyt nisko.

Masło

W miseczce wymieszaj masło, sok z cytryny, estragon, szczypiorek, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj wówczas ikrę z łososia, sól i pieprz i natychmiast podawaj z gorącym i świeżym pstrągiem.

Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla

Więcej o:
Copyright © Agora SA