Czas na grilla
Grill - jaki sprzęt wybrać?
Grill z pokrywą daje potrawom naprawdę lepszy smak niż otwarty.
Grillowanie to sztuka panowania nad temperaturą, która pozwoli wydobyć z potrawy maksimum smaku i aromatu. Wiele produktów wymaga długiej obecności na ruszcie, przy zachowaniu średniej temperatury (np. ryby, warzywa). Grillowane mięsa (wołowina, wieprzowina) w formie steków, czy płatów karkówki potrzebują jednak wysokiej temperatury w stosunkowo krótkim czasie (4-8 minut). Dzięki temu mięso karmelizuje się na zewnątrz zatrzymując cenne składniki odżywcze i soczystość wewnątrz. Przy równomiernym rozłożeniu źródła ciepła (brykietu, palników gazowych i spirali grzewczej) najwyższa temperatura znajduje się pośrodku grilla. W tym miejscu też najlepiej jest układać mięso, które chcemy najmocniej przypiec.
Przegląd urządzeń - nowości 2011
Smokey Joe Premium (GRILL Węglowy)
Jest to grill turystyczny dostępny w kolorze kremowym, czarnym, ceglastym, szałwiowym i szarym.
- Grill ma jeden uchwyt z duroplastu, wzmacniany włóknem szklanym;
- uchwyt zabezpiecza dodatkowa osłona z grubego aluminium;
- dodatkowy pałąk zabezpiecza pokrywę grilla i ułatwia transport;
- zarówno kocioł jak i pokrywa są pokryte porcelanową emalią, ruszt jest chromowany;
- 3 nogi, na których zamontowany jest ruszt, stabilizują pozycję na nierównym terenie;
- z boku rusztu jest możliwość bezpiecznej i prostej regulacji dopływu powietrza;
- dla optymalnego dozowania ilości brykietu, na wyposażeniu jest specjalny kociołek;
Cena: 349,00 zł
Grille - przegląd urządzeń - nowości 2011
Weber Gourmet BBQ system - zestaw sear grate z rusztem do grilla
Dodatkowy ruszt do urządzenia świetnie sprawdza się podczas grillowania steków. Kratka umiejscowiona na środku paleniska powoduje, że mięso w zetknięciu z rozgrzanym metalem nabiera ciemnobrązowego koloru, jest chrupiące i aromatyczne. Nie trzeba go również dodatkowo przewracać, aby otrzymać charakterystyczny dla steków wzór kratki. Akcesorium przeznaczone jest do wszystkich rodzajów grilli węglowych o średnicy 57 cm.
Cena: 299,00 zł
Weber Q 140 - GRILL elektryczny
Czerwona pokrywa grilla ozdobi niejeden balkon. Dzięki swoim niewielkim wymiarom sprawdza się na balkonie czy tarasie. Jako grill elektryczny o bardzo dużej mocy 2.200 Wat zapewnia znakomite grillowanie. Urządzenie ma palniki ze stali szlachetnej oraz żeliwny ruszt pokryty emalią porcelanową z wbudowanymi aromatyzerami, dzięki czemu nadaje jedzeniu typowy smak grilla węglowego.
- Duża spirala grzewcza zapewnia optymalne rozprowadzenie ciepła i równomierne grillowanie, moc 2200 wat, samoczyszcząca;
- regulator temperatury umożliwia jej idealne ustawienie;
- w dużej części grill jest już złożony, dlatego można szybko z niego korzystać;
- ruszt ze stali nierdzewnej: dodatkowo chromowany, przedłuża jego żywotność oraz ułatwia czyszczenie;
- wyjmowana tacka na tłuszcz;
- kabel zasilający o długości 1,8 m;
- rama nylonowa wzmocniona włóknem szklanym;
- opcjonalnie można dokupić wózek do grilla;
- dzięki wysokiej wydajności oraz praktycznej pokrywie grillując za pomocą grilla Q 140, uzyskuje się ten sam wynik jak w przypadku grilla węglowego lub gazowego;
- kocioł oraz pokrywa wykonane z aluminium są łatwe do czyszczenia oraz trwałe w użyciu;
- model ma przycisk zapalniczki i komorę zapłonową Gascatcher, co ułatwia jego rozpalenie
dostępne kolory: czerwony, czarny, tytanowy
Przepisy Paskala Brodnickiego
Można wykorzystać je na najbliższej majówce.
Grillowany pstrąg z masłem z ikrą z łososia
Dla 4 osób/metoda bezpośrednia / grill węglowy
Składniki
4 oczyszczone pstrągi
1 limonka pokrojona w cieniutkie talarki
12 gałązek tymianku świeżego
Masło z ikrą z łososia
50 g miękkiego masła
1 łyżeczka soku z cytryny
½ łyżki świeżego estragonu, drobno posiekanego
½ łyżki szczypiorku drobno posiekanego
1 łyżka ikry z łososia
Przygotowanie
Osusz pstrągi wewnątrz i zewnątrz. Do środka włóż talarki z limonki, świeży tymianek, sól i pieprz. Grilluj pstrągi bezpośrednio na grillu węglowym, ok. 4 min. Z każdej strony. Pamiętaj, aby ruszt nie był zbyt nisko.
Masło
W miseczce wymieszaj masło, sok z cytryny, estragon, szczypiorek, aż uzyskasz kremową konsystencję. Dodaj wówczas ikrę z łososia, sól i pieprz i natychmiast podawaj z gorącym i świeżym pstrągiem.
Pascal Brodnicki poleca: kurczak z grilla
Zobacz film