Najłatwiej jest uprać firany z włókien sztucznych. Wystarczy wrzucić je do ciepłej wody z dodatkiem odpowiedniego proszku. Firany białe warto prać w środku, który zawiera wybielacz optyczny. Do ostatniego płukania koniecznie dodaj płyn zapobiegający gromadzeniu się ładunków elektrostatycznych.
Firany z tiulu najlepiej prać w dwóch etapach. Przed praniem zasadniczym mocz je przez godzinę w letniej wodzie z dodatkiem detergentu. Potem wygnieć je, odciśnij i przełóż do wody cieplejszej, też z detergentem.
Pranie lepiej ogranicz do lekkiego wygniatania, zwracając szczególną uwagę na miejsca, gdzie nagromadziło się najwięcej brudu i kurzu. Po kilkakrotnym wypłukaniu możesz na koniec lekko usztywnić firanę np. krochmalem ryżowym.
Przepis na krochmal z ryżu:
30 dag ryżu ugotuj w 2 szklankach wody, odcedź, dolej wrzątku do 1 litra. Zanurz wilgotne firany.
Ażurowe firany warto przed praniem dokładnie złożyć w kostkę. Możesz ją lekko zafastrygować po to, by cała składanka przetrwała. Pierz ją poprzez delikatne ugniatanie, w kąpieli w równie delikatnym detergencie.
Po wielokrotnym płukaniu kostkę zostaw do wyschnięcia. Ale nie czekaj, aż będzie całkiem sucha. W oknie powieś firany jeszcze wilgotne, choć już nie ociekające wodą.
W praniu firan koronkowych najważniejsza jest delikatność. Warto skorzystać ze sposobu naszych prababć. Zawijały one koronki wokół butelki i prały poprzez długie obracanie jej w roztworze detergentu. Czysta woda z butelki wyznaczała koniec przepierki. A potem zostawało tylko kilkakrotne płukanie, usztywnienie i prasowanie. Oczywiście, po lewej stronie, przez szmatkę, tak, by wzór koronki pozostał wypukły.
Gdy twoje firany obszyte są ozdobnymi frędzlami i pochopnie upierzesz je standardowo - możesz mieć kłopoty z późniejszym ich wyrównaniem i rozczesaniem. Ale i na nie jest sposób.
Gdy firanka jest jeszcze mokra, marszcząc materiał zbierz go w dłoni tak, by frędzle wisiały swobodnie i... bij nimi w kant umywalki lub blatu kuchennego. Operację trzepania frędzli powtórz, gdy będą już suche. To wystarczy.