Coraz częściej na naszych stołach goszczą sery. I to nie jako podstawa lub dodatek do kanapki. Podajemy sery na małe i duże przyjęcia, wykorzystujemy je jako składnik dań i na ciepło i zimno. Jak ułatwić sobie krojenie lub tarcie sera? Ułatwi to szereg akcesoriów, dostępnych na rynku. Jest w czym wybierać.
Z lodówki najlepiej wyjąć sery na godzinę przed ich planowanym podaniem na stół. Na desce powinno być co najmniej pięć rodzajów sera.
Sposób krojenia sera zależy od jego kształtu. Twarde serki podawaj w kawałkach - najpierw odkrój gruby plaster, później podziel go na słupki. Serki pleśniowe, które najczęściej mają okrągły kształt pokrój w trójkąciki, tak samo, jak kroisz tor. Sery, które sprzedawane są w kształcie trójkątów (np. brie) pokrój w wąskie plastry.
Z serków, które mają kształt piramidy najpierw wykrawa się trójkątne porcje, dzieli je na pół, a następnie kroi w niewielkie trójkąciki. Sery pleśniowe dzieli się na grube słupki. Małe serki podziel na pół. Sery typu ementaler podawaj w podłużnych, trójkątnych plastrach (ułożonych naprzemiennie).
Do deski z serami dodaj winogrona, garść orzechów, pokrojoną i obraną gruszkę.
Miękki ser mozzarella niełatwo pokroić na równe plastry. Zadanie to ułatwi krajacz do mozzarelli Lurch. Działa podobnie jak krajacz do jajek - wystarczy kulkę sera położyć w wygłębianiu i opuścić gilotynkę, a uzyskamy idealnie równe plasterki tej samej grubości. Cena 29,90 zł, przyjemnegotowanie.pl
Jak pokroić ser na równe plastry? Z użyciem łopatki marki Speciality Microplane nie jest to trudne. Można nią kroić zarówno twarde jak i miękkie sery. Dzięki pokrętłu w rękojeści można regulować grubość plasterków. Łopatka wykonana jest ze stali nierdzewnej. Cena 74 zł, galerialimonka.pl.
W krajalnicy Blomus Froma sery tnie ostra żyłka. Kroi na plastry zarówno miękkie, jak i twarde sery. Do krajalnicy dołączone są dwie zapasowe żyłki (20 x 13,5 cm). Cena 129 zł, galerialimonka.pl.
To narzędzie ułatwiające obróbkę twardych serów, które trudno pokroić nawet najostrzejszym nożem. Szatkownica pozwala uzyskać cienkie różyczki, będące ozdobą każdej deski serów. Powierzchnią tnącą jest nóż ze stali nierdzewnej z rączką, zakończoną drewnianą gałką. Krążek sera kładzie się na drewniany talerz nasączony olejem, na którym można je również serować. Cena 35 zł, Tchibo.
To bardzo wygodna i praktyczna obrotowa tarka do sera. Jej trzy wymienne ostrza ułatwiają tarcie różnego rodzaju serów, czekolady i orzechów, a nawet szatkowanie ziół, pieczarek i warzyw. Wykonano ją ze stali nierdzewnej. Cena 79 zł, prod. Kitchen Craft, makutra.com.