Przeszklona rezydencja na zboczu wzgórza w Idaho

Na zboczu wzgórza w Sun Valley, miejscowości wypoczynkowej w Idaho powstała nowoczesna rezydencja. Oryginalna bryła, przeszklone ściany i górski krajobraz sprawiają, że wobec tego projektu trudno przejść obojętnie.

Nowoczesna rezydencja na zboczach wzgórza

Firma projektowa Olson Kundig stworzyła niezwykłą realizację, której znakiem rozpoznawczym stały się duże przeszklenia, nietypowa bryła i wyjątkowy krajobraz. Budynek składa się z dwóch części połączonych ze sobą "mostem", czyli szklanym korytarzem wykonanym z tych samych materiałów, co części mieszkalne.  W pierwszej części znajdują się główne mieszkanie, natomiast druga służy, jako pokoje gościnne. Rezydencja liczy aż 604 m2, a dzięki przeszklonym ścianom, sprawia wrażenie jeszcze większej i bardziej przestronnej.

Dom z widokiem na góry

Nie bez znaczenia dla realizacji projektu było usytuowanie działki. Budynek znajduje się w szczególnym miejscu - w miejscowości wypoczynkowej w Idaho, a dokładniej na zboczu wzgórza w Sun Valley - w znanym ośrodku wypoczynkowym i narciarskim. Z okien rozpościera się widok na okoliczną przyrodę. Aby dom korespondował z otaczającym krajobrazem, należało zaprojektować dom tak, by wpisywał się w naturalne otoczenie.

Oryginalna bryła

Uwagę zwraca nietypowa konstrukcja budynku. Bryła znajduje się na betonowej podstawie, na której wzniesiono drugą kondygnacje - z desek, stali i szklanych ścian. Projekt autorstwa firmy Olson Kundig znakomicie oddaje charakter projektów z których słyną - pełno w nim elementów charakterystycznych dla stylu rustykalnego i nowoczesnego. Architekci zadbali o najdrobniejsze detale, które mają ogromny wpływ na efekt końcowy.

Duże przeszklenia

Jednym ze sposobów na zapewnienie nowoczesnego charakteru rezydencji było wprowadzenie sprzętów o nowoczesnych funkcjach. Widać to zwłaszcza w miejscu łączącym dwie części budynku, w którym także zastosowano duże przeszklenia. Ogromne okna nie tylko sprawiają, że wnętrza stają się większe i bardziej przestronne, ale także są całkowicie otwieralne na zewnątrz. Przeszklona ściana jest obsługiwana ręcznie za pomocą korby. Dzięki temu most o długości 7 metrów może także prowadzić na taras i stanowić dodatkową atrakcję projektu.

Nietypowe dodatki i meble

Nie jest to jednak jedyny element wykonany na specjalne zamówienie firmy projektowej. Prócz innowacyjnych okien, wrażenie robi także czterometrowy stół wykonany z drzewa orzechowego i nogach na kółkach. Wrażenie robi także oryginalne oświetlenie, które idealnie współgra z charakterem projektu.

Aranżacja wnętrz

Ciekawym zabiegiem jest wiszący, metalowy dach, który prócz nowoczesnego designu, pomaga zaciemnić wnętrza, które dzięki przeszkleniom są zdecydowanie bardziej narażone na działanie słońca. Wnętrza rezydencji utrzymane są w jasnych, pastelowych kolorach. Zarówno ściany, jak i sufity i podłogi są pokryte drewnem, dzięki czemu ocieplają pomieszczenia i świetnie korespondują z okolicznym krajobrazem. W pokojach prócz drewna, można spotkać metalowe elementy i skórzane meble.

Dane projektu:

Biuro Projektowe: Olson Kundig

Zespół projektowy:

Główny projektant Tom Kundig

Kierownik projektu - Edward Lalonde

Architekt projektu -  Jamie Slagel

Inżynier budowy: MCE Structural Consultants 

Inżynier budownictwa: Benchmark Associates 

Generalny wykonawca: Schuchart / Dow 

Architekt krajobrazu: Ben Young Landscape Architect 

Wnętrza: GGLO 

Fotografie: Benjamin Benschneider