Mała kuchnia - duży problem

Zbyt mała kuchnia to problem dotyczący większości z nas. Niewielka kuchnia nie jest jednak skazana na porażkę. Wystarczy ją prawidłowo zaprojektować, by odwdzięczała się wygodą użytkowania przez wiele lat. Małą kuchnię można urządzić ergonomicznie i efektownie. Projektując aranżację takiej kuchni musimy wiedzieć o kilku zasadach, które pozwolą uniknąć poważnych błędów.

Najważniejsza jest ergonomia.

Nie zawsze to, co widzimy w czasopismach da się zastosować w naszych domach. Zwykle "książkowe" wizualizacje są odpowiednio wyreżyserowane. W katalogach aranżacje stwarzają wrażenie dużej przestrzeni, u nas mogą przytłaczać ciasnotą. Nie zawsze posiadamy odpowiedni metraż, by kopiować rozwiązania z prasy. Urządzeniu kuchni należy poświęcić sporo uwagi, aby stała się ona przestrzenna i jednocześnie pakowna. Nie zapominajmy, że wydatek na nową kuchnię jest inwestycją w nasze dobre samopoczucie. Spędzamy tam dużą część naszego dnia. W ergonomicznie zaaranżowanej kuchni czas przygotowywania posiłków skrócimy nawet o 60% , a czas poświęcony na gotowanie o 30%.

Codzienne przyrządzanie jedzenia to proces polegający na cyklicznie powtarzanych czynnościach. Najpierw wypakowujemy zakupy, później wkładamy je do szafek i chłodziarki. Przystępując do gotowania wyjmujemy je, płuczemy, kroimy i wkładamy do garnka lub wstawiamy do piekarnika. Taka kolejność wykonywanych czynności stała się podstawą do stworzenia zasady urządzania wygodnej kuchni. W dobrze zaprojektowanym pomieszczeniu prace kuchenne powinny ułożyć się w tzw. trójkąt roboczy. Kuchenka, lodówka i zlewozmywak powinny tworzyć wierzchołki tego trójkąta. Taki układ oszczędza nam zbędnych kroków. Poprawnie zaprojektowana kuchnia jest podzielona na pięć stref. Należy je umieścić w kolejności, zgodnie z ruchem wskazówek zegara (dla osoby leworęcznej odwrotnie).

Dobry układ w kuchni

Zapasy to miejsce, w którym przechowujemy środki żywności takie jak chleb, mąki, kasze oraz produkty przechowywane w lodówce i zamrażarce.

W związku z tym, że gotowanie zaczynamy od wyjęcia potrzebnych rzeczy, pierwsza przy drzwiach musi znaleźć się lodówka i szafka przeznaczona do przechowywania żywności. Obok chłodziarki powinno być miejsce do wykładania zakupów i blat do obróbki wyjętych produktów.

Przechowywanie to miejsce na środki codziennego użytku, czyli szafki na naczynia, szklanki i sztućce.

Zmywanie. W tej części powinien znaleźć się zlewozmywak i zmywarka. Pod zlewem należy ulokować kosz na śmieci. W tym bowiem miejscu zbierać się będzie najwięcej odpadków. To doskonałe miejsce na przechowywanie środków czystości.

Przygotowywanie to strefa prac kuchennych. Niezbędny jest tutaj blat, na którym będziemy przygotowywać potrawy do gotowania. Najczęściej jest to główna strefa pracy, dlatego blat nie powinien być krótszy niż 80 cm . Jest to miejsce na różne naczynia, na przykład miski, sztućce, deski do krojenia, oraz drobny sprzęt AGD , przykładowo roboty kuchenne. Tu powinniśmy umieścić środki spożywcze potrzebne do przyrządzania potraw : przyprawy, olej, ocet.

Gotowanie. W strefie tej należy umieścić kuchnię, piekarnik, mikrofalówkę, garnki, patelnie, przykrywki, formy do pieczenia itp.

Całość naszego ciągu roboczego powinien kończyć stolik lub blat, służący do odstawiania gotowych już potraw.

Spora grupa ludzi robi większe zakupy raz na tydzień. Do przechowywania zapasów przydaje się wtedy spiżarnia. Wygodne półki rozwiążą nam problem z magazynowaniem bieżących zapasów i przetworów na zimę. Odciążą w znaczny sposób naszą kuchnię. Warto się rozejrzeć za jakimś kącikiem na chociaż niedużą spiżarkę.

Kilka dobrych rad...

Zanim zaczniemy urządzać kuchnię, określmy wyraźnie nasze wymagania. Uporządkujmy zgromadzoną wiedzę. Dokładnie sprecyzujmy swoje potrzeby związane z gotowaniem, przechowywaniem produktów i miejscem spożywania posiłków. Skorzystanie z poniższych rad pozwoli nam rozwiać niektóre wątpliwości:

1.  Aranżacja kuchni powinna powstać już na wstępie. Pozwoli nam to uniknąć późniejszych przeróbek gazowniczych, kanalizacyjnych i elektrycznych.

Są one niepotrzebnym kosztem. Za błędy w źle zaprojektowanej kuchni płacimy niewygodą przez wiele lat.

2.  Puste wnętrze stwarza wrażenie przestronności. Łatwo ulec wrażeniu, że wszystkie sprzęty i meble zmieszczą się bez problemu. Dokładny pomiar i rozplanowanie zabudowy pozwolą rozwiać wątpliwości.

3.  Prawidłowo zaprojektowana kuchnia to setki zaoszczędzonych kroków dziennie. To ważne , by praca w kuchni przebiegała sprawnie i szybko, bez niepotrzebnego wysiłku. Dobrze zaplanowana kuchnia wpływa zarówno na bezpieczeństwo, jak i wygodę.

4.  Wzorcowy ciąg roboczy w kuchni to: lodówka, zlewozmywak, płyta kuchenna i na końcu stół. W tej kolejności należy ustawiać najważniejsze sprzęty w kuchni. Nie zawsze jednak nasze pomieszczenia pozwalają na takie rozmieszczenie. W miarę możliwości warto jednak trzymać się tych wytycznych, bowiem ułatwią one nam pracę.

5.    Ergonomiczne ustawienie mebli kuchennych powinno przewidywać blaty robocze między poszczególnymi sprzętami w kuchni. Blat pomiędzy kuchenką , a zlewozmywakiem ułatwia odstawianie naczyń podczas gotowania. Dużo łatwiej smaży się naleśniki, kiedy po dwóch stronach kuchenki znajdują się blaty. Odpowiednia odległość między zlewozmywakiem i kuchenką pozwoli bezpiecznie korzystać ze zlewu, nawet podczas smażenia. Dobrze jest, gdy koło lodówki znajduje się blat roboczy. Przyda się on do położenia wyjętych produktów z chłodziarki.

6.  Nie wolno umieszczać kuchenki gazowej ustawiać w pobliżu okna ze względu na niebezpieczeństwo zdmuchnięcia płomienia gazu. Na tle jasnego okna płomienie są niewidoczne. Odstęp od krawędzi kuchenki musi wynosić minimum 60 cm .

7.  Zamontowanie kuchenki w rogu lub w przejściu utrudnia korzystanie z niej, a wystająca rączka patelni mogą być przyczyną poparzeń.

8.  Należy uwzględnić wzrost domowników, wpływający na wysokość blatu roboczego i podwieszenie szafek górnych. Dla użytkowników o wzroście ponad 185 cm powinno się zaprojektować dolne szafki o wysokości 90 cm . Standardowo wysokość mebli dolnych wynosi 85 cm . Prawidłowe usytuowanie blatów, pozwoli uniknąć garbienia się przy przygotowaniu posiłków.

9.  Wysokość blatów kuchennych wpływa na usytuowanie okna. Należy o tym pamiętać planując zamontowanie okna w nowo budowanym domu lub przy wymianie okna w istniejącym mieszkaniu. Jeśli chcemy, aby blat kuchenny stanowił jednocześnie parapet, umieśćmy okno na wysokości 82 cm od ułożonej podłogi. Pozwoli nam to zrezygnować z parapetu, a na jego miejscu wpuścić blat w niszę okienną.

10.  Górne szafki powinno się zawiesić co najmniej 50 - 60 centymetrów ponad blatem. Podwieszenie na tym poziomie mebli usprawnia sięganie po produkty umieszczone w szafkach, jednocześnie meble nie przeszkadzają nam w pracy.

Kilka dobrych rad...

11.  W małych kuchniach świetnie zdają egzamin pawlacze, które chociaż trudno dostępne, pozwalają na schowanie wielu rzadko używanych przedmiotów.

12.  Czynności w kuchni ułatwią nam szafki typu cargo ze specjalnie wysuwanymi półkami. Świetnie dobrze zdają egzamin szuflady, w których wszystko jest pod ręką. Koła obrotowe umieszczone w szafkach narożnych ułatwiają korzystanie z trudno dostępnych miejsc.

13.  W kuchni powinien znaleźć się chociaż niewielki stół.

14.  Przy zakupie lodówki z inoxu trzeba zwrócić uwagę na jej "palcowość". Sprzęt ten jest często dotykany i jeśli powierzchnia inoxu nie jest zabezpieczona specjalną powłoką antypalcową, utrzymanie jej w czystości może być trudne.

15.   Chłodziarka nie powinna sąsiadować ze zlewozmywakiem.

16.  Przy zakupie okapu warto zwrócić uwagę nie tylko na jego wygląd. Ważna jest głośność pracy urządzenia. Zbyt głośny okap zagłusza i zniechęca do użytkowania. Cichy okap nie przekracza 50 dB na trzecim biegu.

17.  W sytuacji, gdy komin jest umieszczony w pewnej odległości od okapu, warto częściowo podwiesić sufit. Pozwoli to na zamaskowanie rury odprowadzającej, uplastyczni wnętrze i umożliwi zainstalowanie punktów świetlnych.

18.  W większości bloków niedozwolone jest podłączanie okapu do komina. Nie jest to jednak problemem, ponieważ prawie wszystkie okapy działają jako kominowe i pochłaniacze. Okapy elektryczne posiadają wymienną wkładkę węglową. Nie wymagają rurowego podłączenia do szybu wentylacyjnego.

19.  W małych kuchniach warto zabudować szafkami kaloryfer. Ciepło należy wypuścić przez kratki wentylacyjne usytuowane w blacie i cokole.

20.  Nie starajmy się za wszelką cenę zminimalizować zlewozmywaka. To jedno z podstawowych miejsc pracy. Powinno być wygodne.

21.  Ważne jest, aby za zmywarką i piekarnikiem nie znajdowały się gniazdka elektryczne ani instalacje hydrauliczne i gazowe. Zmywarka przylega do samej ściany. Gniazdka wypychałyby ją z szeregu.

Projektant wnętrz Urszula Tomaszewska

Więcej o: