Przechowywanie w kuchni. Jak dobrze zorganizować przestrzeń?

Nie musisz robić remontu, aby znaleźć więcej miejsca w kuchni. Wystarczy dobra organizacja!

Szuflady to podstawa

Zadbaj o to, by w twojej kuchni było co najmniej kilka szuflad. Szafki z szufladami, sprawdzają się znacznie lepiej niż te ze zwykłymi półkami. W najgłębszych szufladach trzymaj garnki, patelnie czy zastawę stołową. Najpłytszą wykorzystaj do przechowywania sztućców.

Warto zainwestować w kilka akcesoriów. Świetnie sprawdzą się organizery do szuflad - noże, łyżki i widelce wreszcie będą na swoim miejscu! Na rynku są też dostępne specjalne uchwyty na talerze. Wyjmowanie naczyń będzie łatwiejsze, a ryzyko potłuczenia znacznie mniejsze.

Organizery do szufladfot. darex-kuchnie.pl

Haczyki wewnątrz szafkek

Dobrym pomysłem jest przymocowanie od wewnętrznej strony szafek kilku haczyków. Nie chcesz wiercić? Wybierz te, które można przykleić (do kupienia w prawie każdym markecie).  Warto przytwierdzić kilka haczyków na wewnętrznej stronie drzwiczek szafki, znajdującej się pod zlewem. To idealne miejsce do powieszenia np. zmiotki czy szufelki. Możesz też umieścić tu kosz, do gromadzenia torebek foliowych.

Zostało Ci trochę wolnego miejsca w szafce? Pomyśl nad drążkiem z haczykami, na którym można wieszać ręczniczki, ściereczki czy rękawice kuchenne. Dostępne są też wysuwane modele.

Organizacja kuchni, wieszak na ściereczkifot. aletofajne.pl

Kosz pod zlewem

Pod zlewem trzymamy zazwyczaj kosz na śmieci i różne środki czystości. Zazwyczaj na wyposażenie szafki pod zlewem nie mamy zbyt wielu pomysłów. Ciekawym rozwiązaniem może być zamontowanie ażurowego wysuwanego koszyka. Wszystkie gąbki i ściereczki będziesz mieć zawsze na swoim miejscu! Innym pomysłem, jest przykręcenie do wewnętrznych ścianek szafek metalowych lub plastikowych koszyczków.

Wysuwana szuflada pod zlewemfot. rejs.eu

Podstawka na półkę

Półki w szaflach kuchennych to podstawa. Często stoją na nich obok siebie przedmioty wysokie (wazony, butelki) i niskie (kubki) - nie wykorzystujemy więc w pełni powierzchni szafki. Dobrym rozwiązaniem mogą być podstawki na półki (dostępne są w różnych rozmiarach). Umożliwiają "piętrowe" układanie naczyń. Ich wyjmowanie będzie też znacznie łatwiejsze.

Podstawka na półkęfot. muji.com.pl

Wykorzystaj reling

Relingi (metalowe pręty mocowane bezpośrednio do ściany lub blatu) pozwalają w praktyczny i funkcjonalny sposób zagospodarować przestrzeń w kuchni. Wieszanie na nich ściereczek to już klasyka. Na rynku można znaleźć sporo akcesoriów, dzięki którym jeszcze lepiej można wykorzystać reling. Warte uwagi są pojemniki na lekarstwa czy przyprawy oraz suszarki do naczyń. Innym bardzo ciekawym rozwiązaniem, jest zamontowanie drążka wewnątrz szafki. Pomiędzy nim a ścianką, powstanie przestrzeń do przechowywania np. pokrywek do garnków.

endi03a 067Fot. IKEA

Półki dookoła okapu

Szafka, w której zamontowany jest okap, to jedno z najgorzej zagospodarowanych miejsc w kuchni. A przecież nie musi tak być! Wystarczy wyciąć w półkach otwory na rurę spiro. Dodatkowe miejsce do przechowywania - gotowe!

Pojemniki w kuchni

Zaprzyjaźnij się z pojemnikami! Z nimi utrzymanie porządku w kuchni jest znacznie łatwiejsze. Warto przechowywać w nich przyprawy, makaron, mąkę cukier i inne artykuły spożywcze. Drobne przedmioty, po które sięgasz rzadziej, pochowaj w plastikowych koszykach lub pudełkach. Warto zainwestować w przezroczyste pojemniki - od razu zobaczysz co się w nich znajduje.

Przechowywanie w kuchniFot. IKEA

Pusty blat

Blat roboczy to najważniejsze miejsce w kuchni. Ważne, aby był on... pusty. Obowiązuje bardzo prosta zasada - na blacie mogą znajdować się wyłącznie przedmioty, których używasz co najmniej raz dziennie (ekspres do kawy, noże w bloku itd). Bibeloty (np. kolekcja filiżanek) stojące na blacie, niepotrzebnie zagracą twoją kuchnię.

IKEA, kuchnie IKEA, nowe kuchnie IKEA, METOD, kuchnie z ikeifot. mat. prasowe IKEA

Nożyczki kuchenne można wykorzystywać także do cięcia ziół. Ostrza modelu Fiskars wykonano z wysokiej jakości stali bezniklowej, a rękojeść zaprojektowano tak, by zapewnić dużą przestrzeń dla palców i pewny chwyt podczas pracy. Nadają się do myciaw zmywarce, ok. 40 zł, Fiskars, fiskars.com Nożyczki kuchenne można wykorzystywać także do cięcia ziół. Ostrza modelu Fiskars wykonano z wysokiej jakości stali bezniklowej, a rękojeść zaprojektowano tak, by zapewnić dużą przestrzeń dla palców i pewny chwyt podczas pracy. Nadają się do myciaw zmywarce, ok. 40 zł, Fiskars, fiskars.com fot. producent

Nożyczki

W kuchni warto mieć zwykłe nożyczki. Najlepiej trzymać je w widocznym miejscu (np. zawieszone na relingu). Przydadzą się, gdy trzeba będzie otworzyć torebkę z mrożonką, rozciąć karton mleka czy pociąć zioła. Z pewnością znajdziesz jeszcze dla nich setki zastosowań.

Wykorzystaj rogi

Jeśli masz kuchnię w kształcie litery C lub L, mamy dobrą wiadomość! Wszystkie rogi możesz wykorzystać i stworzyć dodatkowe miejsce do przechowywania! Świetnie sprawdzi się narożny ociekacz do naczyń. Pomieści 11 talerzy, sztućce i kilka kubków. Znaleźć można też specjalne, narożne, silikonowe pojemniki. Chociaż przeznaczone są do łazienek, z pewnością dobrze sprawdzą się, przywieszone między górnymi a dolnymi szafkami.

Sililkonowa półkafot. KOZIOL

Przybornik do zlewu

Jeśli i ty, po każdym umyciu naczyń, zastanawiasz się co zrobić z mokrą ścierką lub gąbką, ten gadżet z pewnością wzbudzi twoje uznanie. Plastikowy przybornik do zlewu przymocowuje się za pomocą przyssawek. W środku znajdzie się miejsce na myjkę, szczotkę go naczyń i gąbkę. Świetne, prawda?

Przybornik do zlewufot. josephjoseph.com

Kuchenne akcesoria z silikonu

Są akcesoria, z którymi zawsze jest problem - blachy, sitka, formy do pieczenia. Upchnięcie ich w szafkach to nie lada wyzwanie! Warto poszukać modeli wykonanych z silikonu. Są lekkie, a co najważniejsze nie zajmują dużo miejsca - można je zwinąć i schować choćby do szuflady!

silikonowe naczynia, silikonowe gadżety, silikonowe kuchenne naczynia, naczynia z silikonufot. novoform.pl