Płytki są najbardziej powszechnym produktem wykorzystywanym w kuchni. Jednak ogromny wybór jaki oferuje nam rynek sprawia, że często nie wiemy na co zwrócić uwagę, co jest ważne i które wybrać.
ZALETY:
1. Bardzo duży wybór płytek na rynku pozwala na lepsze dopasowanie zarówno wielkości, jak i wyglądu płytek do naszej kuchni
2. Konkurencyjność produktów zwłaszcza cenowa sprawia, że nawet przy niskim budżecie możemy znaleźć coś dla siebie
3. Płytki są odporne na zaplamienia i działanie środków chemicznych
4. Łatwo się je czyści
WADY:
1. Nie jesteś w stanie położyć płytek sam, jeśli się na tym nie znasz
2. Położenie płytek wymaga odpowiedniej obróbki, dodatkowych produktów i fachowców
3. Podczas prac płytki łatwo się uszkadzają, więc kupując kafle pamiętaj o 15-20% zapasie
4. Raz położona płytka jest nie do ruszenia. Jakakolwiek zmiana wiąże się z ponownym remontem
5. Są różne jakości płytek. Zazwyczaj warto zwrócić uwagę na tzw. ?ścieralność? i grubość płytki. Słaba płyta może popękać pod pływem ciepła czy uderzenia
6. Mogą też pojawić się odpryski i zarysowania
Coraz częściej decydujemy się na połączenia klasycznego stylu z industrialnym, który przejawia się w postaci cegły. Nie dziwi, wiec wykorzystanie tego tworzywa na przykład w salonie. A jak jest z kuchnia?
ZALETY:
1. Jest efektowna i designerska
2. Duży wybór płytek cegłopodobnych na rynku
3. Możesz wybrać kafelki, które wyglądają jak cegła
4. Zaimpregnowana cegła jest trwałym tworzywem
WADY:
1. Ciężko jest utrzymać cegłę w czystości ze względu na jej teksturę
2. Na rynku istnieje duży wybór płytek cegłopodobnych, 100% cegła jest ciężko dostępna
3. Nie zaimpregnowana cegła jest krucha i podatna na uszkodzenia mechaniczne
4. Chłonie tłuszcz, w konsekwencji czego powstają plamy
Szkło jest jeszcze rzadko spotykanym tworzywem w kuchni, ale i to się powoli zmienia. Najczęściej używane są dwa typy szkła - hartowane lub bezpieczne. Czy warto więc zdecydować się na szkło nad blatem?
ZALETY:
1. Montaż szkła nad blatem jest szybki i prosty, zazwyczaj jest to po prostu klejenie
2. Szkło łatwo się czyści
3. Do montażu nie używa się dodatkowych elementów jak np. fuga
4. Wygląda estetycznie i efektownie
WADY:
1. Dużo ciężej wycina się otwory np. na gniazdka w szkle niż w kafelkach
2. Szkło jest bardziej podatne na pęknięcia i uderzenia
3. Szkło bezpieczne łatwo się tłucze, więc istnieje zagrożenie dla domowników
4. Jest bardziej narażone na mechaniczne uszkodzenia np. zadrapania
Stalowa blacha nad blatem, w kuchni? To brzmi nieco dziwnie, ale sprawdźmy czy warto pomyśleć o takim rozwiązaniu.
ZALETY:
1. Stal jest odporna na uderzenia
2. Zaliczana jest do materiałów szlachetnych i niezwykle trwałych
3. Jest funkcjonalna
4. Jest odporna na wilgoć, korozję i wysoką temperaturę
5. Nie wchodzi w reakcje z produktami spożywczymi i chemicznymi.
WADY:
1. Ciężko się czyści, często pozostają na niej tłuste plamy
2. Łatwo ją zarysować
3. Montowana jest zazwyczaj poprzez naklejenie na cienką płytę drewnopodobną i przymocowana do ściany
Drewno kojarzy się z wyrafinowanym stylem i dbałością o szczegóły, dlatego jeśli lubisz dobry design śmiało ostaw na to tworzywo również w kuchni. Pamiętaj tylko o wadach jakie niesie za sobą użycie drewna w kuchni.
ZALETY:
1. Drewno jest eleganckim tworzywem, nadaje charakteru wnętrzu
2. Jest dobrym łącznikiem kuchni z salonem zwłaszcza przy otwartej przestrzeni
3. Możesz zamiast 100% drewna wybrać tańsze deski imitujące drewno
WADY:
1. Nie wszystkie gatunki drewna nadają się na ścianę nad blatem
2. Nie są aż tak odporne na wilgoć i duże różnice temperatur
3. Woda może przenikać do środka
4. Niepolakierowana powierzchnia szybko się brudzi
5. Zabezpieczenie drewna wymaga ciągłego powtarzania tej czynności, podobnie jak z parkietem
6. Drewno na ścianie jest jest tanim wydatkiem
7. Jest łatwo palne, dlatego przy kuchence powinien znajdować się ekran ochronny
Decydując się na kamień zarówno na balacie, jak i nad nim musimy zwrócić uwagę na tworzywo z którego jest wykonana okładzina. Nie warto wybierać szlachetnego kamienia również na ścianę. Jest on zbyt ciężki i nierówny, co może spowodować liczne zabrudzenia. Czy w takim razie warto go wybrać?
ZALETY:
1. Okładzina kamienna jest bardzo eleganckim tworzywem
2. To najtrwalszy i odporny na uszkodzenia mechaniczne surowiec
3. Płyty z kamienia nie kruszą się mało ważą i nie nasiąkają
4. Pozwala ujednolicić wygląd kuchni tak by ściana i blat były spójne i nie musiały się łączyć np. nieestetyczną listwą
WADY:
1. Płyty trzeba zaimpregnować, co jest dodatkowym wydatkiem
2. Cena płyt jest dużo wyższa niż płytek czy szkła
3. Im bardziej nierówna powierzchnia płyty, tym ciężej utrzymać ją w czystości
4. Łatwiej jest zmienić okładzinę niż płytki, ale i tak nie jest to prosta sprawa