Ściana nad blatem kuchennym - czym ją wykończyć?

Urządzasz kuchnię i zastanawiasz się co wybrać na ścianę? Płytki, cegłę a może drewno? Sprawdź jakie masz możliwości.

Kafelki

Płytki są najbardziej powszechnym produktem wykorzystywanym w kuchni. Jednak ogromny wybór jaki oferuje nam rynek sprawia, że często nie wiemy na co zwrócić uwagę, co jest ważne i które wybrać.

ZALETY:

1. Bardzo duży wybór płytek na rynku pozwala na lepsze dopasowanie zarówno wielkości, jak i wyglądu płytek do naszej kuchni

2.  Konkurencyjność produktów zwłaszcza cenowa sprawia, że nawet przy niskim budżecie możemy znaleźć coś dla siebie

3. Płytki są odporne na zaplamienia i działanie środków chemicznych

4. Łatwo się je czyści

WADY:

1. Nie jesteś w stanie położyć płytek sam, jeśli się na tym nie znasz

2. Położenie płytek wymaga odpowiedniej obróbki, dodatkowych produktów i fachowców

3. Podczas prac płytki łatwo się uszkadzają, więc kupując kafle pamiętaj o 15-20% zapasie

4. Raz położona płytka jest nie do ruszenia. Jakakolwiek zmiana wiąże się z ponownym remontem

5. Są różne jakości płytek. Zazwyczaj warto zwrócić uwagę na tzw. ?ścieralność? i grubość płytki. Słaba płyta może popękać pod pływem ciepła czy uderzenia

6. Mogą też pojawić się odpryski i zarysowania

Cegła

Coraz częściej decydujemy się na połączenia klasycznego stylu z industrialnym, który przejawia się w postaci cegły. Nie dziwi, wiec wykorzystanie tego tworzywa na przykład w salonie. A jak jest z kuchnia?

ZALETY:

1. Jest efektowna i designerska

2. Duży wybór płytek cegłopodobnych na rynku

3. Możesz wybrać kafelki, które wyglądają jak cegła

4. Zaimpregnowana cegła jest trwałym tworzywem

WADY:

1. Ciężko jest utrzymać cegłę w czystości ze względu na jej teksturę

2. Na rynku istnieje duży wybór płytek cegłopodobnych, 100% cegła jest ciężko dostępna

3. Nie zaimpregnowana cegła jest krucha i podatna na uszkodzenia mechaniczne

4. Chłonie tłuszcz, w konsekwencji czego powstają plamy

Szkło

Szkło jest jeszcze rzadko spotykanym tworzywem w kuchni, ale i to się powoli zmienia. Najczęściej używane są dwa typy szkła - hartowane lub bezpieczne. Czy warto więc zdecydować się na szkło nad blatem?

ZALETY:

1. Montaż szkła nad blatem jest szybki i prosty, zazwyczaj jest to po prostu klejenie

2. Szkło łatwo się czyści

3. Do montażu nie używa się dodatkowych elementów jak np. fuga

4. Wygląda estetycznie i efektownie

WADY:

1. Dużo ciężej wycina się otwory np. na gniazdka w szkle niż w kafelkach

2. Szkło jest bardziej podatne na pęknięcia i uderzenia

3. Szkło bezpieczne łatwo się tłucze, więc istnieje zagrożenie dla domowników

4. Jest bardziej narażone na mechaniczne uszkodzenia np. zadrapania

Stal

Stalowa blacha nad blatem, w kuchni? To brzmi nieco dziwnie, ale sprawdźmy czy warto pomyśleć o takim rozwiązaniu.

ZALETY:

1. Stal jest odporna na uderzenia

2. Zaliczana jest do materiałów szlachetnych i niezwykle trwałych

3. Jest funkcjonalna

4. Jest odporna na wilgoć, korozję i wysoką temperaturę

5. Nie wchodzi w reakcje z produktami spożywczymi i chemicznymi.

WADY:

1. Ciężko się czyści, często pozostają na niej tłuste plamy

2. Łatwo ją zarysować

3. Montowana jest zazwyczaj poprzez naklejenie na cienką płytę drewnopodobną i przymocowana do ściany

Drewno

Drewno kojarzy się z wyrafinowanym stylem i dbałością o szczegóły, dlatego jeśli lubisz dobry design śmiało ostaw na to tworzywo również w kuchni. Pamiętaj tylko o wadach jakie niesie za sobą użycie drewna w kuchni.

ZALETY:

1. Drewno jest eleganckim tworzywem, nadaje charakteru wnętrzu

2. Jest dobrym łącznikiem kuchni z salonem zwłaszcza przy otwartej przestrzeni

3. Możesz zamiast 100% drewna wybrać tańsze deski imitujące drewno

WADY:

1. Nie wszystkie gatunki drewna nadają się na ścianę nad blatem

2. Nie są aż tak odporne na wilgoć i duże różnice temperatur

3. Woda może przenikać do środka

4. Niepolakierowana powierzchnia szybko się brudzi

5. Zabezpieczenie drewna wymaga ciągłego powtarzania tej czynności, podobnie jak z parkietem

6. Drewno na ścianie jest jest tanim wydatkiem

7. Jest łatwo palne, dlatego przy kuchence powinien znajdować się ekran ochronny

Kamień

Decydując się na kamień zarówno na balacie, jak i nad nim musimy zwrócić uwagę na tworzywo z którego jest wykonana okładzina. Nie warto wybierać szlachetnego kamienia również na ścianę. Jest on zbyt ciężki i nierówny, co może spowodować liczne zabrudzenia. Czy w takim razie warto go wybrać?

ZALETY:

1. Okładzina kamienna jest bardzo eleganckim tworzywem

2. To najtrwalszy i odporny na uszkodzenia mechaniczne surowiec

3. Płyty z kamienia nie kruszą się mało ważą i nie nasiąkają

4. Pozwala ujednolicić wygląd kuchni tak by ściana i blat były spójne i nie musiały się łączyć np. nieestetyczną listwą

WADY:

1. Płyty trzeba zaimpregnować, co jest dodatkowym wydatkiem

2. Cena płyt jest dużo wyższa niż płytek czy szkła

3. Im bardziej nierówna powierzchnia płyty, tym ciężej utrzymać ją w czystości

4. Łatwiej jest zmienić okładzinę niż płytki, ale i tak nie jest to prosta sprawa