To tanie i efektywne rozwiązanie, pozwalające zaoszczędzić na rachunkach za wodę. Perlator zrobiony jest z drobnej siatki i nakładany na końcówkę wylewki baterii. Zwiększa strumień wody, ale jednocześnie zmniejszy jej zużycie nawet o 40 procent. Wybierając perlator, zwróćcie uwagę na materiał, z jakiego został wykonany. Siatki z metalu łatwiej ulegają korozji i pokrywają się kamieniem. Nowoczesne perlatory zakończone są elementami wykonanymi z tworzywa lub silikonu - łatwiej się je czyści, a kamień wolniej się na nich osadza.
Pijesz dużo wody? To doskonale, ale zamiast kupować wodę w butelkach, zainwestuj w filtr do wody lub butelki wielorazowe z wbudowanym filtrem węglowym. Jeden wymienny filtr zastępuje średnio 300 półlitrowych butelek PET. Zdrową i czystą wodę będziesz mieć zawsze pod ręką i to bez ograniczeń, bo do butelki wlewasz zwykłą kranówkę. Inwestycja szybko się zwróci.
To wielka oszczędność pieniędzy. Filtr do kawy, który służy do wielu parzeń, to także dowód na ekologiczny sposób myślenia. Filtry wykonane z wysokiej jakości stali lub ceramiki, znakomicie zastępują jednorazowe filtry papierowe, które powodują, że kawa nabiera smaku papieru. Filtr po użyciu wystarczy opłukać i jest gotowy do przygotowania następnego napoju. Do takiego sposobu zaparzania najlepsza jest kawa średnio zmielona.
Oszczędność gazu lub energii elektrycznej oraz wody. W szybkowarach danie jest gotowe nawet kilka razy szybciej niż w tradycyjnym garnku. Jak to możliwe? Otóż w czasie gotowania w szybkowarze tworzy się duże ciśnienie. Pozwala to na gotowanie w temperaturach 110-116 st. C. To właśnie przyczyna się do zredukowania czasu gotowania aż o 70 proc., a tym samym aż o 50 proc. zmniejsza się zużycie energii.
Jeśli robisz duże zakupy raz na jakiś czas, a później wyrzucasz zepsutą żywność (czyli pieniądze), koniecznie kup pojemniki próżniowe. Wydłużają one świeżość i zachowują smak produktów nawet 3-5 krotnie, a szczelne zamknięcie oraz pompka próżniowa chronią je przed kontaktem z powietrzem i wilgocią. Dzięki temu żywność jest wolna od bakterii, wilgoci i pleśni. Pojemniki próżniowe nadają się też do przechowywania półproduktów oraz niespożytych dań gotowych.
Drobiazgi, które jednak pozwolą zaoszczędzić trochę grosza. Oto miarki do precyzyjnego odmierzania ilości gotowanych produktów. Dzięki nimi nie ugotujesz zbyt wiele ryżu, który później wyrzucisz, a ciasto naleśnikowe będzie miało odpowiednią konsystencję.
Sporo pieniędzy można zaoszczędzić, wybierając urządzenia mające kilka funkcji. Jeśli często na śniadanie robisz np. tosty z jajkiem, kup toster z jajowarem lub szufladką na jajka sadzone. Przy identycznym zużyciu prądu, będziesz mieć dwie potrawy.