Biały dom. Prosty i elegancki

Największym problemem tego domu była mikroskopijna działka. Architekci postanowili stworzyć wnętrza, które zrekompensują właścicielom brak przestrzeni na zewnątrz.

Beat House

Beat House to projekt japońskiej pracowni Studio Loop. Dom stoi w mieście Sagamihara w prefekturze Kanagawa w Japonii. Całkowita powierzchnia budynku to zaledwie niecałe 55 m kw., a powierzchnia mierzona po podłodze (wszystkie kondygnacje) to 111 m kw. Natomiast powierzchnia działki, na której stoi dom to uwaga... 91,58 m kw.! W praktyce oznacza to, że działka kończy się 1 metr za domem, nie dając właścicielom możliwości korzystania z uroków posiadania własnego podwórka. Wydzielone zostało tylko dojście do domu i miejsce na samochód.

Priorytet - Intymność

Dodatkową trudność stanowiło sąsiedztwo innych domów aż z trzech stron. Priorytetem było więc zapewnienie odpowiedniej prywatności przy jednoczesnym zapewnieniu odpowiedniej ilości naturalnego światła. Na szczęście od strony południowej z posesją graniczy publiczny plac zabaw, dzięki temu nic nie ogranicza dostępu światła słonecznego z tej strony.

Koncepcja placu

Ponieważ właściciele domu nie mają możliwości korzystania z własnego podwórka architekci postanowili im stworzyć podwórko w domu.

Centrum budynku stanowi otwarta części zaprojektowana niczym miejski plac. Nie jest to plac otwarty, lecz raczej miejski rynek, gdzie mają spotykać się wszyscy. Miejsce, gdzie wnętrze przenika się z zewnętrzem. Inspiracją dla projektantów były włoskie place, jak np. Piazza del Campo w Sienie.

W tym domowym centrum znajdziemy salon, jadalnię i kuchnię. Można tu gotować, odpoczywać, jeść, a nawet biegać.

Strefa prywatna

Po jednej stronie "placu" znajduje się strefa prywatna z sypialniami rodziców i dzieci oraz pracownia. Prowadzą do nich kręte, metalowe, białe schody.

Po drugiej stronie znajduje się łazienka, wc i pomieszczenie gospodarcze. Każde pomieszczenie ma własne kwadratowe okno z widokiem na "plac".

Biało, prosto, minimalistycznie

Wnętrza Beat House są urządzone bardzo prosto. Wymagała tego mała powierzchnia domu. Biel i minimalistyczne formy optycznie powiększają przestrzeń. A duża ilość naturalnego światła, wpadająca przez świetliki w poddaszu rozjaśnia dom, sprawiając, że jest przejrzysty i nowoczesny.

Na zewnątrz

Niski budżet sprawił, że zewnętrzna elewacja musiała być z jednego materiału. Architekci zdecydowali się na kolor czarny, aby dom wyglądał na masywny i jednolity. Jednocześnie gładka elewacja pozwala wpisać się budynkowi w otaczającą go architekturę.

Polecamy:

Więcej o: