Szara pleśń

Choroba wielu roślin od zielnych po ozdobne, ogrodowe, leśne i drzewa owocowe, a nawet nasiona.

Zarodniki i owocniki szarej pleśni są wszędzie. Naturalnym źródłem występowania oraz infekowania patogena są martwe części roślin. Pierwsze infekcje na roślinach identyfikujemy podczas wczesnej wiosny wraz ze wzrostem temperatury (16 - 25°C) oraz wzrostem wilgotności powietrza (90 %). Duża szkodliwość choroby bierze się stąd, że szara pleśń może występować na zamarłych częściach roślin jak i na zdrowych różnych częściach roślin. Można powiedzieć, że patogen ten jest sprawcą porażenia prawie wszystkich roślin w każdej fazie oraz każdej części zielonej.

Infekcje oraz objawy chorobowe możemy identyfikować w domu, szklarni, w ogrodzie, w warzywniku jak i nawet w magazynie, piwnicy czy chłodni. Najbardziej znane objawy, jakie możemy zaobserwować na porażonych roślinach to początkowo zielone części roślin uwadniają się, tworząc wodniste mozaikowate rozległe plamy, które po krótkim czasie pokrywają się szarą, puszystą napowietrzną grzybnią, porażone części ciemnieją i obumierają a na powierzchni pojawiają się ciemne skleroty czyli twarde owocniki grzyba (w kształcie i kolorze mysich odchodów).

Kiełkujące nasiona wytwarzają siewki, które bardzo szybko brunatnieją, więdną i pokrywają się szarym nalotem zarodnikującej grzybni szarej pleśni . Wzrastające pędy najpierw pokrywają się wodnistymi plamami obejmującymi cały pęd, aby następnie przebarwić się w kolorze brunatnym. W konsekwencji porażone pędy pokrywają się siną silnie pyląca napowietrzną grzybnią.

Także porażone kwiaty są brunatne i z czasem pokrywają się nalotem grzybni. Owoce mięsiste jak u truskawki czy pomidora w przypadku porażenia rozwijający się owoc zasycha lub gnije. Na dojrzałych owocach występują w początkowej fazie jasnobrązowe, lekko zapadające się gnilne plamy, które potem pokrywają się szarym, puszystym i pylącym nalotem. Do gnicia owoców niejednokrotnie dochodzi podczas transportowania i krótkiego ich składowania.

Szara pleśń może także wystąpić na korzeniach, jako Np. wtórny efekt działania niskich temperatur, przemrożeń. Oprócz tego choroba może być przyczyną zamierania pędów drzew iglastych po majowych przymrozkach. Wtedy zagrożone są całe pędy Np. daglezji, świerka czy jodły. Nie powinniśmy także zapominać o tym, że szara pleśń jest także chorobą przechowalniczą na owocach oraz w przechowalnictwie warzyw. Patogen potrafi rozwijać się i infekować w temperaturze 0° C. Jedynym pozytywnym działaniem szarej pleśni jest współdziałanie grzyba przy tworzeniu szlachetnych szczepów win z francuskich odmian winorośli hodowanych w winnicach na nasłonecznionych południowych stokach południowych rejonów Francji.

Te rośliny, które są częściej porażane przez szarą pleśń należy chronić systematycznie i dokładnie zaczynając już przed wystąpieniem objawów. Tak się ma w przypadku Np. truskawek. W każdej uprawie czy na każdym ogrodzie obowiązkowo należy usuwać wiosną stare, porażone liście jak i całe rośliny oraz podczas zbiorów porażone lub uszkodzone owoce (szczególnie ważne w przypadku odmian powtarzających owocowanie). Najskuteczniejszą metodą zapobiegania szarej pleśni jest jednak ochrona chemiczna poprzez zapobiegawcze stosowanie fungicydów. Zabiegi należy rozpocząć już przed kwitnieniem czy przed owocowaniem w zależności od gatunku rośliny:

- Początek kwitnienia , kiedy mamy już 10 % rozwiniętych kwiatów,

- W pełni kwitnienia ,

- Przed samymi zbiorami .

Bardzo dobrym rozwiązaniem jest stosowanie biologicznego preparatu Polyversum WP na borówki, truskawki i inne owoce i warzywa oraz Polyversum WP na róż, rododendrony i inne rośliny ozdobne firmy Target. Środek ten zawiera żywy organizm i jest przeznaczony do ochrony strefy korzeniowej przed chorobami grzybowymi. Inne skuteczne preparaty to: Topsin M 500 SC , Rovral Aquaflo 500 SC , Amistar Opti 480 SC .

Porady ogrodnicze: www.target.com.pl