W Polsce hoduje się blisko 40 milionów kur niosek. 87% stanowią klatkowe hodowle kur, 10% to chów ściółkowy, a tylko 3% to chowy wolnowybiegowe i ekologiczne. Rocznie w Polsce produkowanych jest około 10 miliardów jajek, przy czym jedna kura statystycznie znosi około 209 jajek w ciągu roku. W przydomowych gospodarstwach kury żyją nawet 10 lat, natomiast w hodowli przemysłowej tylko ok. 1,5 roku.
Wraz z Klubem Gaja namawiamy Was, by nie tylko przed Świętami Wielkanocnymi, ale przez cały rok świadomie kupować jajka, wybierając te z numerem 0 (chów ekologiczny) i 1 (wolny wybieg). Jajka te są wprawdzie droższe, ale warto zapłacić taką cenę, aby zminimalizować cierpienia tych zwierząt.
Niestety najpopularniejszym typem jajek w Polsce są jajka oznaczone numerem 3 - od kur z chowu klatkowego. Ptaki całe swoje życie spędzają w klatce, nigdy jej nie opuszczając. Tysiące klatek ustawionych jedna na drugiej wzdłuż hali zastępują kurnik. Kury te nigdy nie widzą słońca - hala oświetlana jest sztucznie, a powietrze dochodzi z systemów wentylacyjnych. Karmione są wyłącznie paszą przemysłową, nie mając możliwości grzebania w ziemi, co stanowi ich naturalne zachowanie. Jajka z chowu klatkowego są najtańsze.
Jaja oznaczone numerem 2 pochodzą od hodowli ściółkowej. W praktyce oznacza to, że kury znoszące te jajka przebywają w budynku o dużej powierzchni, gdzie mają wprawdzie możliwość swobodnego przemieszczania się, lecz także nie wychodzą poza halę. Nie widzą słońca, nie mają możliwości zaspokajania swoich naturalnych potrzeb i zachowań, jak grzebanie w ziemi czy kąpiele piaskowe.
Oznaczenie jajka numerem 1 świadczy o tym, że kura, która je zniosła, pochodziła z hodowli wolnowybiegowej. Kury takie mają stały dostęp w ciągu dnia do wybiegu na świeżym powietrzu, zwykle pokrytego roślinnością. Mają możliwość swobodnego poruszania się, grzędowania, kąpieli piaskowych oraz wykazywania innych naturalnych zachowań. Kury, oprócz pokarmu, który zdobywają same, mają dostęp do paszy, ziaren oraz zieleniny.
Najlepsze warunki życia maja kury, których jaja oznaczane są numerem 0. Pochodzą one bowiem z hodowli ekologicznych. W hodowlach tego typu kury trzymane są w warunkach naturalnych, z możliwością swobodnego wyjścia na zewnątrz. Ich nośność nie jest stymulowana sztucznie, mają zróżnicowaną paszę posiadającą certyfikat ekologiczny, żywią się również tym, co znajdą na wybiegu.
Klub Gaja, jako pierwszy w Polsce (w 2005 r.) podjął szeroką akcję informacyjną dotyczącą ferm kurzych i oznakowań jaj odpowiadających warunkom, w których trzymane są zwierzęta. Pionierskim przedsięwzięciem był polsko-czesko-słowacko-węgierski projekt badawczy na temat sprzedaży jaj w dużych sieciach handlowych we wszystkich czterech krajach, zakończony raportem Kupuj jajka z głową. W 2012 r. w wyniku działań wielu europejskich organizacji pro zwierzęcych, w tym Eurogrup for Animals, do którego należał Klub Gaja, Unia Europejska znowelizowała przepisy dotyczące hodowli kur niosek, nakładając na przedsiębiorców wymóg większych i lepiej wyposażonych klatek.