5 łyżek naturalnego kakao
5 łyżek cukru
łyżka mąki
3/4 łyżeczki mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonych goździków
łyżeczka mielonej papryki chili
szklanka wody
3 szklanki mleka
szklanka śmietany kremówki
łyżeczka cukru waniliowego
szczypta gałki muszkatołowej
W rondelku wymieszaj kakao, makę, cukier, cynamon, goździki i chili. Dodaj szklankę wody, dokładnie roztrzep i przelej do garnka. Podgrzewaj na niewielkim ogniu.
Gdy płyn zacznie wrzeć, powolutku wlewaj mleko, stale mieszając trzepaczką. Ponownie doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i pozostaw na 5 min. Ubij śmietanę z cukrem waniliowym. Czekoladę wlej do filiżanek, udekoruj czapeczką śmietany i oprósz szczyptą gałki muszkatołowej.