Powłoki teflonowe i ceramiczne: nie do zdarcia

Dziś już trudno sobie wyobrazić przyrządzenie wielu potraw w naczyniu bez powłoki, która chroni przed przywieraniem. Są dwa rodzaje takich powłok: PTFE, zwana teflonową, oraz ceramiczna. Czym się różnią?

Warstwą zapobiegającą przywieraniu pokrywa się większość patelni oraz coraz więcej garnków. Dzięki niej potrawy można przygotowywać bez tłuszczu lub z jego niewielką ilością, a naczynia łatwo jest utrzymać w czystości.

POWŁOKI PTFE

Te polimerowe powłoki mogą występować pod różnymi nazwami: Teflon, Xylan, Excalibur. Najbardziej znany Teflon stał się wręcz synonimem tego rodzaju powłok. Trzeba jednak wiedzieć, że nazwa ta jest zarejestrowanym przez firmę DuPont znakiem towarowym i odnosi się jedynie do wyrobów tego producenta. Poszczególne rodzaje Teflonu różnią się między sobą grubością, a tym samym odpornością na ścieranie i trwałością: Classic oznacza warstwę podwójną, Select - potrójną, Infinity - poczwórną. Najtwardsze powłoki: Teflon Platinum, Platinum Plus oraz Platinum Pro zostały tak wzmocnione, że nie szkodzą im metalowe sztućce. Powłoki teflonowe są odporne na temperaturę do 250 st. C.

. Jak wybierać. Teflonowe naczynia mają odpowiednie oznaczenie: znak graficzny z nazwą Teflon. Jeśli go nie ma, to mamy do czynienia z innego rodzaju powłoką PTFE. Zwróćmy uwagę na jej grubość - bardzo cienka szybko się zniszczy. Trwalsze, ale zarazem droższe, są naczynia z grubszą powłoką.

. Jak czyścić. Najlepiej zmywać ręcznie, bez użycia płynów do mycia naczyń, ponieważ wysuszają one naczynia. Ich powierzchnię dobrze jest pokrywać cienką warstwą tłuszczu.

POWŁOKI CERAMICZNE

Są wykonane z naturalnych materiałów ceramicznych, np. wysokiej jakości gliny, karborundu. Handlowe nazwy takich powłok to m.in. Thermolon, Ecolon, Ceramica. Cechuje je odporność na wysokie temperatury (nawet do 450 st. C) oraz na gwałtowne zmiany temperatury. Powłoka taka idealnie przewodzi i równomiernie rozprowadza ciepło.

. Jak wybierać. Dokładnie przyjrzyjmy się powłoce na naczyniu - powinna być naprawdę bardzo gładka, a nie porowata. Nie sugerujmy się kolorem; patelnia biała w środku nie musi być patelnią ceramiczną (wnętrze może mieć np. barwę grafitową).

. Jak czyścić. Ze względu na gładkość powłoki wystudzone naczynie wystarczy spłukać gorącą wodą lub przetrzeć ściereczką. Dopuszczalne jest też mycie w zmywarce, ale twarda woda i detergenty mogą spowodować narastanie kamienia i zmatowienie naczynia. Nie zmienia to właściwości powłoki ceramicznej ani całego garnka czy patelni, a jedynie niekorzystnie wpływa na ich wygląd. Dlatego zaleca się ręczne mycie ceramicznych garnków i patelni.

Więcej o:
Copyright © Agora SA