Kuchnia: dobra lampa wisząca

Oprawa lampy kuchennej powinna być dobrana zarówno do stylu, jak i wielkości pomieszczenia, a źródło światła mieć ciepłą białą barwę. Obecnie najczęściej stosuje się świetlówki kompaktowe, żarówki halogenowe oraz LED-y.

Oprawa lampy kuchennej powinna być dobrana zarówno do stylu, jak i wielkości pomieszczenia, a źródło światła mieć ciepłą białą barwę - w zimnym potrawy nie będą wyglądały apetycznie. Po wycofaniu dawnych żarówek najczęściej stosuje się świetlówki kompaktowe, żarówki halogenowe oraz LED-y.

ŚWIETLÓWKI KOMPAKTOWE

Nazywane potocznie żarówkami energooszczędnymi, są najczęstszym zamiennikiem tradycyjnych żarówek; pobierają mniej więcej pięć razy mniej energii niż one i świecą 7-12 razy dłużej. Są dostępne w rozmaitych kształtach.

ŻARÓWKI HALOGENOWE

Zasilane napięciem 12 V (instaluje się je z transformatorem) lub sieciowym 230 V (nie wymagają transformatora). Świecą najczęściej 2 tys. godzin, czyli dwa razy dłużej niż tradycyjne, i pobierają o 30 proc. mniej energii niż one.

LEDY

Mogą świecić nawet 50 tys. godzin, nie przepalają się nagle (gdy tracą moc, światło staje się coraz słabsze). Mogą mieć formę pojedynczych żarówek, taśm i listw oraz modułów, np. w kształcie reflektorów halogenowych.

ŚWIETLÓWKI KOMPAKTOWE Nazywane potocznie żarówkami energooszczędnymi, są najczęstszym zamiennikiem tradycyjnych żarówek; pobierają mniej więcej pięć razy mniej energii niż one i świecą 7-12 razy dłużej. Są dostępne w rozmaitych kształtach.

ŻARÓWKI HALOGENOWE Zasilane napięciem 12 V (instaluje się je z transformatorem) lub sieciowym 230 V (nie wymagają transformatora). Świecą najczęściej 2 tys. godzin, czyli dwa razy dłużej niż tradycyjne, i pobierają o 30 proc. mniej energii niż one.

LEDY Mogą świecić nawet 50 tys. godzin, nie przepalają się nagle (gdy tracą moc, światło staje się coraz słabsze). Mogą mieć formę pojedynczych żarówek, taśm i listw oraz modułów, np. w kształcie reflektorów halogenowych.

Więcej o:
Copyright © Agora SA