Piekarnik w każdej kuchni jest niezbędny. W wielu urządzeniach można nie tylko piec czy podpiekać potrawy, ale też np. grillować. Coraz więcej zwolenników zyskują jednak piekarniki parowe. Co to jest? Czy warto taki kupić?
Przeczytaj: Wszystko o piekarnikach. Przeczytaj zanim kupisz
Piekarnik parowy to właściwie tradycyjna kuchenka wzbogacona o funkcję pieczenia na parze. Właśnie pieczenia, nie gotowania na parze. W piekarnikach parowych wykorzystywana jest konwencjonalna metoda ogrzewania: wysoką temperaturę wytwarzają grzałki elektryczne lub palniki gazowe, ale część ciepła pochodzi z pary. Stosunek ilości ciepła z obu źródeł można regulować za pomocą specjalnego oprogramowania - nawet 50 proc. ciepła w piekarniku może być wynikiem obecności pary wodnej. Obecność pary ma sprawić, że pieczenie będą bardziej soczyste (ale skórka może być chrupiąca). Są też i takie urządzenia, które pozwalają na gotowanie na parze, zastępując parowar.
Tak, jeśli jesteś zwolennikiem zdrowego stylu życia lub jeśli musisz przestrzegać określonej diety. Potrawy przyrządzone w obecności pary zachowują wszystkie wartości odżywcze i witaminy. Warzywa i owoce są pełne witamin i substancji odżywczych, a mięso jest soczyste i ma intensywny smak. Żywność nie nasiąka olejem, dania są dietetyczne i lekkostrawne. W piekarniku parowym można przygotować tradycyjne ciasta, ale też lekkie desery.
Przeczytaj: 30 błędów, które skracają żywotność sprzętów AGD
Jeżeli jednak nie gotujesz w domu i nie pieczesz, wystarczy ci tradycyjny piekarnik. Piekarniki parowe są nieco większe od tradycyjnych, ale można też kupić modele do zabudowy, które sprawdzają się w mniejszych kuchniach. Praktycznie jedyną wadą piekarników parowych jest większy pobór prądu.