Realizacje domów: od wytwórni cydru do domu dla rodziny

Stare budynki gospodarcze mają często ogromny potencjał, choć czasem niełatwo go dostrzec. Fatalny stan ścian i dachu starej wytwórni cydru nie odstraszył właścicieli i architektów, którzy zamienili ruinę w nowoczesny dom.

Powierzchnia domu: 115 m2

Projekt przebudowy: Briand Renault Architectes; www.briand-renault.com

Brécé to niewielka miejscowość na północy Francji, w regionie Loary. Niedaleko stąd do wybrzeża, tuż obok jest też park narodowy z pięknymi lasami. Choć Francję głównie kojarzymy z winami, niemniej ważny jest tutaj jabłkowy cydr. Dziś tradycyjne, półprzemysłowe sposoby jego wytwarzania poszły w zapomnienie, ale w wielu miejscach pozostały dawne zabudowania i urządzenia. Taki właśnie skarb krył się na w zrujnowanym budynku na niewielkiej działce pod miastem. W zniszczonych i zaniedbanych zabudowaniach znajdują cztery ogromne zbiorniki, w których kiedyś powstawał cydr.

Przebudowa starego budynku gospodarczego

Zadaniem architektów było wykorzystanie istniejącego budynku i stworzenie nowoczesnego, wygodnego domu. Pozostawiono jak największe fragmenty ścian - niektóre z nich wykonane były z kamienia, inne z wapnowanej gliny. Nowe i zrekonstruowane części wykonano przy wykorzystaniu nowoczesnych technik budowlanych, a dach pokryto łupkiem. Dom doświetlono dużymi oknami, również dachowymi. Zbiorników na cydr nie zamierzano usuwać - stały się ważnym elementem konstrukcyjnym i dekoracyjnym. Ich ściany oczyszczono jedynie i polakierowano.

Stary dom z bali z kamienną podmurówką: jak wygląda po remoncie

Wnętrza domu wokół zbiorników z cydrem

Projektanci starali się podkreślić historię budynku i różne jego etapy powstawania poprzez architekturę i zróżnicowane elewacje - od odsłoniętego kamienia, poprzez drewniane deski po tynk. Na parterze jest duży salon z jadalnią i aneksem kuchennym. Z salonu można wyglądać przez ogromne okno na ogród. Przeszklony łącznik oddziela część domu z salonem od dawnych zbiorników. Dwa dolne zbiorniki udało się wykorzystać - we wnętrzu jednego z nich powstało pomieszczenie gospodarcze z pralnią, w drugim miejsce na sprzęty ogrodnicze - ma bezpośrednie połączenie z ogrodem.

Jedna duża sypialnia znajduje się po przeciwnej stronie zbiorników na parterze. Na drugiej kondygnacji są dwie sypialnie, z czego jedna z czterema łóżkami - z tej można przejść bezpośrednio kładką prowadzącą poprzez przeszklony łącznik na klimatyczny, zadaszony taras, który urządzono w przestrzeni pomiędzy dachem a szczytem zbiorników na cydr. To miejsce pełni rolę ogrodu zimowego - jest słoneczne, otwarte na niebo dużym przeszkleniem z okien zamontowanych w połaci dachu.