Wybrać dachówki naturalne czy z połyskiem?

Dachówka to jeden z najstarszych materiałów budowlanych, stosowanych do ułożenia pokrycia dachowego. Pomimo, że ceramiczne dachy najczęściej kojarzone są z naturalną czerwienią, wprowadzenie angoby i glazury do procesów produkcji stworzyło możliwość kreowania bardziej wyszukanych kolorów oraz udoskonaliło właściwości techniczne dachówek

Tradycyjne, ceglastoczerwone dachówki od wieków zdobią dachy zabytkowych budowli, takich jak staromiejskie kamienice czy wiekowe pałace. Również współcześnie ten rodzaj materiału pokryciowego cieszy się dużą popularnością, zarówno w przypadku budownictwa jednorodzinnego, jak też nowoczesnych obiektów użyteczności publicznej. Pomimo, że podstawy wytwarzania dachówki od lat pozostają niezmienne, rozwój technologii produkcji stworzył nowe możliwości w zakresie kolorystyki oraz wpłynął na udoskonalenie jej parametrów technicznych. Współczesne linie produkcyjne to układ nowoczesnych, sterowanych komputerowo maszyn, pozwalających tak dobrać skład chemiczny, aby otrzymany egzemplarz charakteryzował się odpowiednim kolorem i strukturą powierzchni.

- Nowe barwy dachówek ceramicznych możliwe są głównie dzięki zastosowaniu angoby lub glazury - wyjaśnia Krzysztof Omilian z firmy Röben Polska Sp. z o.o. i Wspólnicy Sp. K. - W jednym i drugim przypadku uzyskujemy nie tylko ciekawy efekt kolorystyczny, ale również bardziej gładką powierzchnię, co przekłada się na większą odporność na czynniki naturalne.

Angoba, a glazura

Doskonalenie procesów technologicznych w odniesieniu do produkcji dachówek ceramicznych jest wynikiem dążenia do stworzenia szerokiej palety barw dostępnych produktów, jak również ma poprawiać właściwości techniczne materiałów. Angobowanie oraz glazurowanie to nowoczesne metody barwienia dachówek, polegające na natryskiwaniu na ich powierzchnię odpowiednio przygotowanych substancji (typu ciekła masa gliny lub zdrobnione szkliwo), dzięki którym na rynku dostępne są takie ich kolory, jak różne odcienie brązu, czarny czy szary. W kontekście parametrów technicznych angoba i glazura znacząco wpływają na odporność dachówek na różne czynniki środowiska, takie jak zabrudzenia, kwaśne deszcze, promieniowanie ultrafioletowe.

Angoba i glazura często zestawiane są ze sobą jako synonimy, odnoszące się do technologii barwienia dachówek. Pomimo zbliżonych funkcji oraz właściwości, pomiędzy angobą i glazurą występują różnice, o których warto pamiętać przy dokonywaniu zakupu.

- Odmienny charakter angoby i glazury wynika chociażby z ich różnych składów chemicznych - tłumaczy Krzysztof Omilian. - Angoba składa się ze specjalnie przygotowanej ciekłej masy gliny z domieszką odpowiednich minerałów lub tlenków metali. Glazura natomiast to w przeważającej części zdrobnione, wstępnie stopione szkliwo, wzbogacone nieorganicznymi dodatkami. Angoba nie tworzy na powierzchni dachówki zamkniętej struktury, ale pozostawia otwarte pory, co pozwala zachować dobre właściwości dyfuzyjne. Dachówki glazurowane charakteryzują się natomiast szklistą warstwą zamykającą pory.

Szklista zamknięta struktura dachówek glazurowanych sprawia, że w porównaniu do angoby odznaczają się one jeszcze większą odpornością na wpływ czynników zewnętrznych. Gładka powierzchnia o zminimalizowanej porowatości znacznie opóźnia tworzenie się zabrudzeń oraz ułatwia procesy oczyszczania nie tylko z kurzu i pyłów, ale też mchu oraz pleśni.

Wielobarwne dachówki

Kolory dachówek wynikają przede wszystkim z barwy ich podstawowego surowca, czyli gliny. Dlatego też najczęściej kojarzonym kolorem dachów z ceramiki jest właśnie ceglasta czerwień. Stworzenie poszerzonej palety kolorystycznej wymaga natomiast zastosowania glinek szlachetnych, nanoszonych na powierzchnię dachówki. Warstwa angoby rozpylana jest w postaci ciekłej masy na wysuszoną dachówkę jeszcze przed jej wypaleniem. Związki chemiczne uaktywniane są pod wpływem wysokich temperatur i nadają powierzchni dachówki pożądany kolor i połysk. Podobnie postępuje się w przypadku glazurowania, z tą jednak różnicą, że glazura wnika częściowo w czerep dachówki, tworząc dodatkowo warstwę pośrednią. O ile przy angobowaniu odmienność barw gotowych produktów wynika tylko i wyłącznie z grubości naniesionej warstwy, odcienie powstałe przez glazurowanie są efektem działania różnych pigmentów barwiących.

- Warto również pamiętać o tym, że stosowanie angoby i glazury wpływa nie tylko na efekt kolorystyczny, ale odpowiada także za gładkość powierzchni - dodaje Krzysztof Omilian z firmy Röben. - Glazura tworzy bardziej równomierną strukturę, charakteryzującą się znaczną połyskliwością. Jeżeli jednak do płynnej glinki dodamy składniki szkliwiące, otrzymamy angoby szlachetne o połysku zbliżonym do glazury, przy jednoczesnym zachowaniu porowatości struktury.

Ceramiczne dachówki od lat symbolizują prestiż i elegancję dachu. Niezależnie od tego, czy zdecydujemy się na wzory o powierzchni naturalnej, angobowanej czy glazurowanej, możemy mieć pewność, że przez wiele lat dach będzie ozdobą naszego domu. Bogata gama kolorystyczna dachówek pozwala na idealne dopasowane barwy dachu do różnorodnych stylów architektonicznych. Tradycyjna czerwień, różne odcienie brązu to standardowe propozycje, których popularność od lat utrzymuje się na stałym, wysokim poziome. Moda na bardziej odważne i nowoczesne projekty sprawia, że również takie kolory dachu jak czarny czy szary zyskują coraz większe grono zwolenników. Niebanalnym pomysłem jest również dachówka ceramiczna w nowym, szlachetnym kolorze Tobago - oryginalny brązowoczarny odcień glazurowanej powierzchni uwidacznia estetyczny charakter ceramicznego dachu.

Czytaj więcej:

Jak zbudować zdrowy, estetyczny i energooszczędny dom?

Copyright © Gazeta.pl sp. z o.o.