Blat do kuchni: jaki sprawdzi się najlepiej?

Blat najbardziej kojarzy się z częścią kuchennej zabudowy, przeznaczoną do pracy, jednak coraz częściej znajduje też swoje zastosowanie w łazienkach. Aby blat mógł służyć nam przez długie lata, pozostając w dobrym stanie, powinien być wykonany z odpowiedniego materiału i właściwie pielęgnowany. Radzimy czym powinniście się kierować przy wybieraniu blatu do kuchni lub łazienki.

Blat kuchenny: blat drewniany czy blat laminowany?

Blat kuchenny, z racji swojej funkcji, powinien spełniać pewne kryteria. Przede wszystkim, musi być solidny i odporny na mechaniczne uszkodzenia. Nie powinien też sprawiać problemów z utrzymywaniem go w czystości. Co więcej, blat ma także być ozdobą kuchni, dostosowując się do stylu jej aranżacji. Wszystkie te cechy w dużym stopniu zależą od materiału, z którego jest on wykonany.

Za najpiękniejsze uważane są blaty kuchenne wykonane z drewna (najczęściej bukowego lub dębowego). Taki blat świetnie współgra z białymi meblami w stylu skandynawskim lub prowansalskim i wprowadza do wnętrza wyjątkowy klimat. Blat z dobrego drewna cechuje się dużą odpornością na wilgoć i wytrzymałością na uszkodzenia mechaniczne. Trzeba jednak uważać na wysokie temperatury – lepiej nie odkładać bezpośrednio na blat gorących garnków, ponieważ mogą one uszkodzić jego powierzchnię. Warto też pamiętać o odpowiedniej pielęgnacji blatu drewnianego. Najlepiej używać do niej akrylowych lakierów lub olejów do drewna i z ich pomocą cyklicznie odnawiać powierzchnię blatu (najlepiej raz na rok).

Równie popularnym rodzajem blatów są te laminowane, czyli produkowane z płyty wiórowej, wykończone laminatem, którego kolor i strukturę można wybrać samodzielnie spośród licznych wzorników. Blat laminowany jest odporny na wilgoć, jednak koniecznie trzeba zabezpieczyć jego brzegi w odpowiedni sposób. Jeśli nie jest to wykonane wystarczająco dobrze, mogą one chłonąć wodę i w efekcie powodować odkształcenia. Co więcej, laminat jest bardziej podatny na uszkodzenia mechaniczne, dlatego o wiele łatwiej zarysować jego powierzchnię. Nie da się jednak ukryć, że blat laminowany wyróżnia się korzystną ceną, niższą od cen blatów drewnianych, toteż dla wielu osób będzie rozwiązaniem idealnym.

Blat w szarej zabudowie kuchennej
Blat w szarej zabudowie kuchennej fot. Castorama

Blat z konglomeratu: co to takiego i jakie ma zalety?

Innym często wybieranym blatem jest ten z konglomeratu. Taki blat tworzy się ze zmielonego kamienia (kwarcu, marmuru lub granitu) połączonego z żywicą poliestrową. Połączenie naturalnego materiału z żywicą pozwala na uzyskanie doskonałych właściwości fizycznych, w tym wyjątkowo wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne.

Dzięki opcji dodawania pigmentów, można otrzymać wiele różnych kolorów blatu, także tych niewystępujących w naturze. Ponadto, blat z konglomeratu może mieć różne wykończenie, zaczynając od polerowanego na wysoki połysk, przez mat aż do fakturowanej powierzchni.

Największą zaletą blatu z konglomeratu jest jego wysoka odporność na uderzenia i zarysowania. Co więcej, ze względu na nieporowatą strukturę, nie wnikają w niego ani wilgoć, ani zabrudzenia, dzięki czemu łatwo można utrzymywać go w czystości. Taki blat wykazuje też właściwości antybakteryjne, ponieważ nie dopuszcza do namnażania się bakterii na jego powierzchni.

Blat łazienkowy – jaki wybrać?

Blat łazienkowy ma pełnić określone funkcje. Przede wszystkim, w połączeniu z szafką stanowi naturalną podporę dla umywalki (może stanowić też z nią całość). Dodatkowo, bywa także miejscem przechowywania używanych często kosmetyków. Ostatnią funkcją jaką pełni blat w łazience jest po prostu funkcja dekoracyjna, toteż wybrać trzeba taki rodzaj, który nie tylko jest solidny i odporny na wilgoć, ale przede wszystkim pięknie wygląda.

Szary blat
Szary blat fot. Leroy Merlin
Więcej o: