Nie da siê ukryæ, ¿e miska to naczynie, bez którego trudno obyæ siê w ka¿dym gospodarstwie domowym. Te najmniejsze ¶wietnie sprawdz± siê do podawania dipów, sosów i drobnych przek±sek, a te nieco wiêksze s± idealne do podawania p³ynnych potraw. Wiêksza miska ze szk³a to z kolei idealne naczynie do podawania sa³atek, a ta metalowa do miksowania sk³adników w czasie przygotowywania posi³ków.
Jak widaæ, miska to naczynie uniwersalne, które (w zale¿no¶ci od wielko¶ci, kszta³tu i materia³u z jakiego zosta³a wykonana) mo¿na u¿ywaæ na wiele sposobów. W ¿aden sposób nie da siê zast±piæ jej talerzem, przede wszystkim ze wzglêdu na jej kszta³t umo¿liwiaj±cy podawanie p³ynnych potraw, takich jak zupy i gulasze.
Miska to te¿ najlepsze naczynie do serwowania sa³atek. Przede wszystkim, podawanie sa³atek w miskach jest bardzo wygodne, poniewa¿ bez problemu mieszcz± one wszystkie ich sk³adniki. Ponadto, sa³atki podawane w miskach wygl±daj± bardzo efektownie, co jest istotne szczególnie wtedy, gdy nasz± sa³atkê chcemy podaæ go¶ciom. Warto zainwestowaæ w piêkn±, ozdobn± miskê na sa³atkê, która nie tylko umo¿liwi wygodne podanie sa³atki, ale te¿ bêdzie wspania³± ozdob± sto³u.
W sklepach znale¼æ mo¿na ró¿ne rodzaje misek na sa³atki, jednak najczê¶ciej wybierana jest miska ceramiczna. Taka miska jest ciê¿ka i solidna, a jednocze¶nie niezwykle efektowna. W sklepach znale¼æ mo¿na ceramiczne miski w ka¿dym rozmiarze, mniej lub bardziej ozdobne. Im bardziej zdobiona jest dana miska, tym wiêksze wra¿enie robiæ bêdzie na osobach zasiadaj±cych do sto³u.
Zupe³nym przeciwieñstwem miski ceramicznej jest miska z plastiku. Takie miski równie¿ mo¿na dostaæ w ró¿nych rozmiarach i kolorach, jednak nie s± ani zbyt ozdobne, ani eleganckie. ¦wietnie sprawdzaj± siê jednak podczas przygotowywania posi³ków lub podawania potraw w plenerze (np. podczas przyjêcia z grillem). Takie miski s± lekkie i niezniszczalne, dlatego mo¿na te¿ braæ je ze sob± na wakacyjne wyjazdy.
Miska to naczynie, które kojarzy siê przede wszystkim z zupami. Jednak nie ka¿da miska nadaje siê do podawania takich potraw. Szukaj±c miski na zupê warto rozgl±daæ siê z tak± o pojemno¶ci 500 ml, która ma do¶æ prosty kszta³t. Oczywi¶cie, mo¿na te¿ zdecydowaæ siê na naczynie o nieregularnych kszta³tach, jednak lepiej przeznaczyæ je na specjalne okazje – na co dzieñ najlepiej sprawdzaj± siê rozwi±zania klasyczne i niezbyt wymy¶lne. Nie znaczy to jednak, ¿e miska na zupê nie mo¿e byæ ³adna. Wrêcz przeciwnie: w sklepach znajdziecie mnóstwo klasycznych misek ozdobionych piêknymi wzorami.