Ten niewielkich rozmiarów sprzęt jest bardzo pomocny w kuchni. Pomoże nam zaoszczędzić sporo czasu podczas przygotowania posiłków. Zadaniem blendera jest przecieranie, miksowanie i mieszanie żywności. Okazuje się zatem niezbędny w czasie przygotowywania zup w postaci kremu, sosów - tych na zimno, jak i na ciepło, czy past kanapkowych. Blendery z powodzeniem można wykorzystać do przyrządzania owocowych lub warzywnych koktajli, napojów czy smoothie. Jedynym zadaniem, jakie musimy wykonać, jest trzymanie urządzenia podczas jego pracy!
Blendery dzielą się na kielichowe i ręczne. Ich rodzaj dobierz w zależności od swoich potrzeb i częstotliwości użytkowania.
Dużą zaletą tego blendera jest większa moc w porównaniu do modelu ręcznego oraz to, że dzięki wbudowanemu kielichowi pomaga zachować czystość podczas pracy. Możemy przetworzyć w nim większą ilość produktów, da sobie radę nawet z tymi twardymi, jak lód czy orzechy. Ponadto, jest bezpieczny w użytkowaniu, ponieważ jego ostrza są schowane. Wadą jest na pewno ilość zajmowanego miejsca. Potrzebuje go więcej niż model ręczny. Kolejną kwestią jest cena. Nie ma wątpliwości, że zdecydowanie mniej wyniesie nas zakup blendera ręcznego.
Podczas zakupu blendera kielichowego, warto zwrócić uwagę na następujące parametry sprzętu:
Energetyzujący koktajl czy kremowe smoothie, a może orzeźwiająca granita? Blender kielichowy pomoże nam przygotowywać smaczne napoje, dokładnie miksując ulubione składniki. Ostrza ze stali nierdzewnej mogą również drobno posiekać lód, aby przygotować domowe granity lub orzeźwiające koktajle.
Dzięki blenderowi możemy w kilka chwil zmiksować warzywa, aby uzyskać aksamitne i bogate w smaku zupy i kremy!
Prócz kwestii finansowych są również argumenty przemawiające za wyborem blendera ręcznego. Jakie są jego zalety?
Jest poręczny. Zdecydowanym plusem blendera ręcznego jest niewielki rozmiar. Zajmuje niedużo miejsca i zmieścimy go nawet w niewielkiej szufladzie. W przeciwieństwie do wersji stojącej blender ręczny można używać w dowolnej misce lub garnku, dzięki czemu nie tracimy czasu na przelewanie zmiksowanych składników do innego naczynia. Również znacznie mniej hałasuje. Przewagą modelu ręcznego jest mniej elementów do czyszczenia. Niestety, ma on mniejszą moc od modelu kielichowego, dlatego może mieć problem z bledowaniem twardszych produktów. Jeśli jednak nie blendujemy na co dzień dużej ilości jedzenia, model ręczny w zupełności nam wystarczy.
.